Приемането на мини хапче, съдържащо само прогестоген, носи малък риск

...
Приемането на мини хапче, съдържащо само прогестоген, носи малък риск
Коментари Харесай

„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Съветът на учените

Приемането на мини хапче, съдържащо единствено прогестоген, носи дребен риск от рак на гърдата – съпоставим с този при комбинираните орални контрацептивни таблетки, настояват откриватели, представени от Би Би Си.

Мини хапчето

Мини хапчето се употребява най-вече като контрацептив, само че от време на време и за помощ при мъчителна и изобилна менструация. Характерно за него е, че съдържа единствено един хормон - прогестоген (синтетична версия на прогестерона), до момента в който комбинираното хапче съдържа и хормона естроген. Проучването, оповестено в списание PLOS Medicine, е едно от първите огромни проучвания, които правят оценка възможностите за потребителите на този тип противозачатъчни средства. То демонстрира дребен риск, ориентиран към по-възрастните консуматори, който изчезва в границите на няколко години след прекъсването на лекарството.

От друга страна, противозачатъчните хапчета защищават от някои други типове рак при дамите. Дамите, които одобряват хормонални контрацептиви, са с по-нисък риск от рак на матката и яйчниците, като тази отбрана продължава десетилетия, настояват откривателите от Оксфордския университет. Хората би трябвало да преценяват всички „ за “ и „ срещу “, поучават учените.

Ракът на гърдата

Ракът на гърдата се среща относително рядко измежду по-младите дами - възрастовата група, за която е най-вероятно да се одобряват хапчета. Така че лекото повишение на риска през времето, когато дамата употребява хормонални контрацептиви, значи единствено дребен брой спомагателни случаи на болестта. Изследователите са разгледали близо 30 000 пациентски досиета, съхранявани от фамилни лекари. Те откриват, че приемът на тези хапчета в продължение на пет години усилва с 20-30% шанса на дамата да развие рак на гърдата през идващите 15 години, според от възрастта ѝ по това време.

Това звучи доста, до момента в който не се прегледа абсолютният риск - да вземем за пример броят на спомагателните случаи на рак на гърдата на всеки 100 000 дами, приемащи хапчета: осем, в случай че вземат хапчето в късните си тийнейджърски години и 265, в случай че вземат хапчето в края на 30-те си години. Експертите споделят, че като цяло резултатите са успокояващи.

Да запълним празнота в знанията си

Един от откривателите от Оксфордския университет, професор Джилиан Рийвс, изясни: „ Не виждам никакви индикации, които да демонстрират, че дамите би трябвало безусловно да трансформират метода си на живот. Основната цел на това проучване беше в действителност да запълним празнота в нашите познания “.

„ Тези резултати демонстрират, че използването на хормонални контрацептиви е обвързвана с леко повишение на риска от рак на гърдата преди менопаузата. Резултатите са сходни за другите типове хормонална контрацепция, в това число контрацептивите, съдържащи единствено прогестоген, за които понастоящем се знае по-малко, що се отнася до съпровождащите опасности “, сподели доктор Майкъл Джоунс от Института за проучване на рака в Лондон. Проф. Стивън Дъфи, началник на Центъра по ракови болести към университета „ Куин Мери “ в Лондон успокоява: „ 10 години след прекъсването на използването на орални контрацептиви не се следи несъразмерен риск “.

Източник: Христо Кьосев/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР