Приемам всички възможни средства (за заснемане на филм). Смятам, че

...
Приемам всички възможни средства (за заснемане на филм). Смятам, че
Коментари Харесай

Шон Бейкър: Киното се демократизира чрез по-достъпните средства

Приемам всички вероятни средства (за снимане на филм). Смятам, че колкото повече са те, толкоз по-добре. И по-евтините, и по-достъпните, тъй като те оказват помощ да бъде демократизирано филмопроизводството. Това е извънредно значимо, тъй като това е най-скъпото изкуство, съобщи американският режисьор Шон Бейкър  в предаването " Радиоприемница " на Радио София. Досега основаването на филми бе лимитирано до тези, които са били привилегировани, които разполагат с нужните пари, с цел да го вършат. С по-достъпни средства ще има и повече разнообразие в това изкуство, ще чуваме доста повече гласове от хора, които не сме чували до момента, и това е доста значимо, уверен е Бейкър. 

В същото време ние живеем в една ера, в която опасността от умирането на филмите е нещо напълно действително и осезаемо, и като режисьор в действителност ме боли да си помисля, че бихме могли да изгубим това изкуство, тъй като средството - камерата, основава това изкуство. Има нов взор, който по никакъв метод не може да бъде заместен, тъй като какъвто и филтър да сложите върху най-технологичната цифрова камера, няма да постигнете това, което може да реализира фотохимическият развой. Казвам, че всички средства са вероятни. Вземете си телефона, направете филм, само че в това време, в случай че имате средствата, дано продължим да снимаме и на целулоидна лента. Kodak е последната компания, която създава кино лента, и би трябвало да ги поддържаме. Когато си самостоятелен актьор непрекъснато търсиш пари, с цел да подкрепяш своето изкуство, посочи Бейкър. 
The Florida Project е шестият пълнометражен филм на режисьора. Филмът споделя за 6-годишно момиченце, което израства в на ниска цена мотел с майка си, която търси способи да го устоя. Филмът е сниман за 36 дни, а целият развой по основаването му е лишил доста повече време, като се стартира от финансирането. Идеята е била The Florida Project да се появи още през 2011 година, само че това не е станало по ред аргументи, за сметка на това тогава се “ражда ” различен филм - “Мандарина ”, който е сниман напълно с iPhone.Точно той, обаче, отваря доста порти пред създателя и му оказва помощ да откри финансиране за The Florida Project. 
Иначе Шон Бейкър си спомня доста добре деня, когато е бил впечатлен за цялостен живот от магията на киноизкуството. Бил е 4-5-годишен, когато майка му го взима със себе си в локалната библиотека, в която са показвали фрагменти от филми. Това, което го впечатлява тогава, е обликът на Франкенщайн, изигран от Борис Карлов, сега, когато е запалена мелницата. Точно тогава дребният Шон споделя на майка си, че желае да прави филми и да стане режисьор и поема по пътя към фантазията си.

Изглежда, че киното постоянно се трансформира. Винаги се чудиш дали киното ще успее да се резервира, дали публиката ще продължи да желае да гледа пълнометражни филми, изключително в днешно време, когато филми могат да се гледат на телефона или на компютър, само че когато виждаме триумфи през последните няколко години, това към момента потвърждава, че съществува тази общественост, удоволствието от това, че има един цялостен спектакъл (киносалон), в който публиката е въодушевена, безапелационен е американският режисьор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР