Приехме постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и

...
Приехме постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Ще запазим принципа на близост, има нужда от прецизиране на районите


Приехме разпореждане за взаимна работа на институциите по обгръщането и задържането на лицата в наложителна предучилищна и учебна възраст. Това сподели просветителният министър Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът напомни, че предходната година започнаха взаимните старания въз основа на решение на Министерския съвет. „ С през днешния ден признатия акт, ние вършим механизма за взаимна работа на институциите резистентен, непрекъснат ”, сподели Вълчев. Той уточни, че първата година от взаимната работа посочила доста висока добавена стойност, това че институциите работят дружно. „ Вие знаете резултатите над 20 000 деца са включени в допълнение в просветителната система, а близо 22 000 бяха обхванати ”, напомни той. В екипите за взаимна работа на институциите участваха близо 11 хиляди души.

„ Предизвикателствата по-нататък са ни да създадем нужните тласъци и да създадем този механизъм резистентен. В навечерието на идната образователна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални старания, ще бъдат основани екипите, тъй че да реализираме най-много резултати ”, сподели министърът.

В отговор на въпрос за това дали ще мислят за смяна на разпоредбите за първокласниците в районирането в огромните градове като София и дали не е дискриминационен признакът за 3-годишна уседналост, министърът уточни, че водещ е критерия на непосредственост. „ В резултат на одобряването на този водещи аршин за непосредственост, през тази година, това което установяваме във Бургас, Пловдив и Варна, където имаме единни осведомителни системи над 90% от децата са записани в учебно заведение по първо предпочитание. В София нямаме такава осведомителна система, с цел да кажем какъв брой от децата са записани по първо предпочитание, само че първичните ни данни демонстрират, че 70% от децата са признати в най-близкото учебно заведение ”, уточни Вълчев. По думите му правилото на близостта е значим от позиция на удобството, от позиция на физическия достъп, от позиция на трафика в София. „ Миналата година, обаче това, което констатирахме, че доста огромен брой адресни регистрации са от последния миг. Принципът на уседналост е второстепенен на правилото на непосредственост и той беше въведен, с цел да се отстранен тези злоупотреби. Факт е, че през актуалната година това наблюдаване е налице в доста по-малка степен. Ако имаме такива случаи, те са доста, доста по-малко от предходната година. Тоест въвеждането на правилото на уседналост е постигнал задачата си. Да, то основава известна неравнопоставеност, само че в другия случай пък ще имаме другата неравнопоставеност, хора, които са от години в региона, който е съседен на учебното заведение, няма да мога да запиша децата си, поради такива, които последния миг са си създали адресни регистрации ”, изясни той. Комисията за отбрана от дискриминация следва да дефинира дали е дискриминационен. „ Следващата година ще въведем промени, само че те по-скоро ще бъде фини настройки в системата, в сравнение с напълно да променим концепцията. Ще запазим правилото на непосредственост. Във всички случаи има потребност от прецизиране на регионите ”, изясни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР