Придобиването на приятен загар и равномерен тен е приоритет за

...
Придобиването на приятен загар и равномерен тен е приоритет за
Коментари Харесай

Нова опасна тенденция се разпространява в TikTok

Придобиването на прелестен тен и постоянен загар е приоритет за доста дами – било то посредством излагане на слънце, кремове за загар или солариум. Какви опасности крият обаче актуалните способи за потъмняване?

Нов смущаваща мода в ТикТок закупи все по-голяма известност и сложи доста въпроси по отношение на сигурността за здравето. Видеа в платформата предизвикват потреблението на назални спрейове, които съдържат веществото меланотан, като средство за по-бързо придобиване на загар на кожата, директно преди посещаване в солариум.

Във видеата в мрежата, които надвишават 1,4 милиона преглеждания и над 24 000 поста в Инстаграм, девойки впръскват спрейовете в носа си, преди да влязат в солариум.

Пред bTV кожният лекар Мария Хаджийска обясни повече по отношение на евентуалните опасности за здравето при потреблението им.

" Назалните спрейове съдържат хормона меланотан. Когато го вдишвате, той навлиза в кръвта през носната лигавица. След това се свързва с рецепторите за меланокортин и подтиква производството на пигмента меланин ", изясни кожният лекар.

Д-р Хаджийска посочи, че тенът, добит по този метод, не трае постоянно, а меланотанът в спрейовете не е утвърден или контролиран от Администрацията по храните и медикаментите и е неразрешен за законна продажба в редица страни, в това число Съединените щати, Обединеното кралство и Австралия.

" Това значи, че съставът на тези спрейове не е тъкмо обяснен. Те съдържат субстанции, които не са пречистени и безвредни за човешкия организъм “, добави доктор Мария Хаджийска пред bTV.

Сред по-сериозните странични резултати, които кожният лекар изброи, могат да бъдат гадене, повръщане, диария, интензивно потъмняване на ноктите и кожата, смяна в либидото и други

Д-р Хаджийска посочи, че назалните спрейове могат да провокират и меланом – най-злокачественият рак, както и смяна във формата, цвета и размера на бенките по тялото, което да бъде причина за меланом. Има даже данни за спиране на кръвоснабдяването на бъбреците и развиване на инфаркт на бъбрека.

В проучване на Би Би Си химици от Imperial College London проучват 10 разнообразни комплекта за загар. В тях те откриват повече от 100 неидентифицирани съставки и удостоверяват съществуването на меланотан 2. В Съединени американски щати ракът на кожата е най-често срещаният.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите оповестяват, че през 2013 година съвсем 72 000 души са имали меланоми на кожата, като някои изследвания сочат, че броят на засегнатите се е нараснал през последните няколко години.

Според информация в регистрите на Изпълнителната организация по медикаментите и Европейската организация по медикаментите на територията на България няма позволен за продажба лекарствен артикул, съдържащ меланотан.

Веществото няма одобрен АТС код - неповторим код, който се дава на лекарството предвид на органа или системата, върху които то работи и метода, по който работи. Тази система за подредба се поддържа от Световната здравна организация.

Ново химическо вещество/структура нормално не се включва в ATC системата, преди да има заявление за позволение за приложимост, направено за подаване в най-малко една страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР