Приднестровието, Гагаузия, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия - всички

...
Приднестровието, Гагаузия, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия - всички
Коментари Харесай

Със замразени конфликти Кремъл държи цели държави като заложници

Приднестровието, Гагаузия, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия - всички те преди време са били част от Съветския Съюз, само че след разпадането му се отделиха от нововъзникналите национални страни с въоръжени спорове, които не престават да тлеят и през днешния ден, нерядко подклаждани от Русия.
 
Кремъл държи цели страни като заложници
Тези " замразени спорове " са добре пристигнали за Русия, която се възползва от неустойчивостта на тези територии, с цел да държи страните, в чиито граници те попадат, като заложници и да лимитира суверенитета им, написа Силвия Щьобер за немската социална медия АРД. Русия употребява " мироопазващи сили ", с цел да си обезпечи военно наличие срещу волята на съответните национални страни.
 
 Руски военни Руски военни Източник: Reuters
Моделът, по който работи Кремъл, се видя още през 2014 година, когато Русия разпали напрежението измежду рускоезичното население в Крим и Източна Украйна, по-късно предизвика военни конфликти, а най-после анексира тези територии. Оттогава има опасения, че Кремъл може да повтори този сюжет и по други места със противоречив статут. 
 
Но сред въпросните райони има огромни разлики, в това число в метода, по който Русия се възползва от тях. Конфликтите демонстрират и това какви сметки си прави близкото обграждане на Путин във връзка с тези райони. АРД коментира по какво си наподобяват и по какво се разграничават Приднестровието, Гагаузия, Южна Осетия, Абхазия и Нагорни Карабах.
 
" Гагаузия и Приднестровието имат за цел да дестабилизират Молдова "
Засега Русия наподобява няма желание да анексира Приднестровието, най-малко до момента в който Украйна съумява да устои на съветските набези по своята сухопътна, въздушна и водна граница с молдовската територия, разяснява АРД. 
По-скоро се чака политическа интервенция на Москва в президентските избори в Молдова през есента.
 
 Мая Санду Мая Санду Източник: Twitter
Тогава проевропейската президентка Мая Санду най-вероятно ще се изправи против някой проруски политик, да вземем за пример против някогашния президент Игор Додон. В деня на изборите молдовците ще гласоподават също и за това дали страната им да се причисли към Европейския съюз.
 
Молба за помощ и от Гагаузия
Ръководителката на самостоятелния молдовски район Гагаузия, Евгения Гуцул, която е с проруска ориентировка, също изиска отбрана от Русия. Нейната дефиниция обаче бе лишена от всякаква конкретика и замязя на молбата за помощ, отправена от Приднестровието към Москва. Депутатът Оазу Нантой, който е от партията на Мая Санду, разказва пред " Ройтерс " обстановката по този начин: " Гагаузия и Приднестровието си слагат една и съща цел - да дестабилизират в допълнение ситуацията в Молдова ". Самият Путин въобще не загатна молбата на Приднестровието в своето послание към нацията на 4 март. 
 
Русия си държи отворена опцията за анексия на Южна Осетия
Сходна е обстановката с отделилия се от Грузия район на Южна Осетия. След войната през 2008 година Русия я призна за самостоятелна страна и я сложи под собствен боен надзор. През 2022 година тамошният водач Анатоли Бибилов разгласи провеждането на референдум за присъединение към Руската федерация. Като мотив той изложи обстоятелството, че поданици на района вземат участие в съветската война против Украйна.
 
Но Кремъл по този начин и не обърна внимание на молбата на Бибилов. В последна сметка референдумът беше анулиран. На Путин явно му стига, че има военно наличие на 50 километра от грузинската столица Тбилиси. Руският президент обаче продължава да си държи отворена опцията за анексия на Южна Осетия, разяснява Силвия Щьобер.
 
Тайна ликвидация на Абхазия
Населението на разположената на източния бряг на Черно море Абхазия пък се опълчва на концепцията за присъединение към Русия. Кремъл, от своя страна, се възползва от огромната финансова взаимозависимост на района и влага посредством богати предприемачи в стратегически значими обекти като неизползваното до момента летище. Те може да донесат изгоди на Русия в подтекста на продължаващата война против Украйна. В Абхазия следва да бъде построено пристанище, което ще даде опция за превозване на артикули, които попадат под наказания, от Турция към Русия. Военните кораби също биха могли да хвърлят котва там, в случай че натискът над съветския Черноморския флот към Крим се ускори в допълнение. 
 
Русия съобщи арменците в Нагорни Карабах
По отношение на Нагорни Карабах властта в Кремъл беше подготвена да заплати висока цена, с цел да позволи спора в настоящия му тип. Когато през 2020 година президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодарение на Турция стартира война за преодоляването на района, Путин се застъпи за преустановяване на огъня, само че това стана чак когато във притежание на арменците остана една напълно незначителна част от оспорваната територия.  
Към изискванията за помирение беше добавено и изпращането на съветски " миротворци ", които да пазят арменците.
 
 Нагорни Карабах Нагорни Карабах Източник: Yandex
Ръководството на Нагорни Карабах публично заложи на " русификацията " на района – доста арменци взеха тогава съветски паспорти с вярата, че Москва ще ги отбрани. Армения към този момент не беше в положение да се отбранява против Азербайджан, а и не искаше да загуби личната си цялост поради Нагорни Карабах. Но арменците бяха мощно разочаровани от Русия. През 2023 година Алиев реши да овладее Нагорни Карабах напълно, а съветските " миротворци " го позволиха, вследствие на което арменците всеобщо бяха принудени да се изселят. 
 
Най-важна за Путин остава Украйна
И въпреки Путин дефинитивно да загуби статута си на бранител на Армения, страната продължава да е стопански и военно подвластна от Русия. Правителството в Ереван подхваща стъпки, с цел да ограничи тази взаимозависимост, а останалите страни в района наблюдават с интерес по какъв начин ще се развие този развой, написа още Щьобер в АРД. 
 
Русия обаче очевидно е подготвена да заплати тази цена в името на положителните си връзки с Азербайджан, на който гледа като на значим сътрудник. Също по този начин Москва желае да избегне директна борба с Турция, а стабилността в района е извънредно значима за Кремъл. Нарушаването ѝ към момента може да докара до солиден боен спор, а и би заплашило онази инфраструктура, от която Русия се нуждае като опция на пътищата към Европа. 
 
Украйна има за Путин извънредно значимо историческо, политическо и стратегическо значение, което е несравнимо по-голямо от това на изброените към този момент райони със " замразени спорове ". Но до момента в който Владимир Путин продължава да си държи там всички варианти отворени, популацията на тези райони ще си остане негов пленник, обобщава АРД.

Източник: Дойче веле
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР