Причините за повишения травматизъм през зимата са различни. На първо

...
Причините за повишения травматизъм през зимата са различни. На първо
Коментари Харесай

Съветът на специалистите: Как да избегнем зимните травми?

Причините за покачвания травматизъм през зимата са разнообразни . На първо място – това е подхлъзването върху заледена или заснежена повърхнина, а на второ – хората над 60 години, които постоянно са с неразпозната досега остеопороза , разяснява доктор Иван Георгиев , който е част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия, ръководена от проф. Неделчо Цачев.

Остеопорозата се характеризира с постепенна загуба на костно вещество и смяна в архитектурата на костта , които водят до нараснал риск от фрактури. Съветът на доктор Георгиев към дамите в менопауза, както и към всички пациенти над 60-годишна възраст, е най-малко един път на всеки 2 години да си вършат проучването на костната компактност, така наречен „ остеодензитометрия “. И при стойност под -2.5 , неотложно да стартират лекуване .

„ За страдание, това заболяване протича безсимптомно в продължение на години и доста постоянно първият признак е счупването от нискоенергийна контузия, каквато е рухването от личен растеж “ , добавя ортопедът.

По думите му, най-честото строшаване след падение и рухване е в региона на китката . На второ място са счупванията в региона на глезена , следват тези на тазобедрената става , рамото , лактите и колената . За да не станем пациенти на Спешното, е добре да съблюдаваме няколко простички правила.

„ Основен фактор за зимния травматизъм е подхлъзването върху сняг и лед. Така че, бих посъветвал всеки, който има намерение да излезе на открито, да подбере уместно топло облекло, обувките да с висок грайфер и постоянно да носи в джоба си зареден мобилен телефон, при положение на потребност “ , споделя доктор Георгиев.

Първото нещо, което би трябвало да извършите, в случай че паднете, е да извършите оценка на положението си , като си отговорите на няколко въпроса:

  • Имате ли болежка и в случай че е по този начин – къде тъкмо ви боли?
  • Имате ли удар в региона на главата и дали сте губили схващане?
  • Можете ли да движите ръцете и краката си?

Ако установите, че рухването не е било тежко се предлага да се обърнете на една страна, да се подпрете на ръце, да свиете коленете и да се опитате да станете . За страдание, от време на време рухването може да ви води и в болница . Кога е нужно да посетим незабавния център, без да отлагаме?

„ Всеки един пациент след рухване и контузия в региона на главата и шията – със или без загуба на схващане, рухване с удар в региона на гръдния панер и ребрата – със или без затруднено дишане, рухване и удар в региона на гръбначния дирек, контузия в региона на долните или горните крака, водеща до функционален недостиг на крайника – неспособност да се стъпи на крайници или невъзможни придвижвания на ръката в региона на рамото, лакътя или китката, би трябвало неотложно да бъде откаран и прегледан в незабавното поделение на най-близката болница “, безапелационен е експертът.

Зимата е същински парадайс за скиори и сноубордисти , само че при тях рискът от фрактури е мощно повишен . На какво би трябвало да извърнат внимание – изключително преди да създадат първото си втурване за сезона.

„ На първо място е оборудването, която включва потреблението на термобельо, грейки с добра топлоизолация и висока водоустойчивост, топли ръкавици, комфортни и настроени към ски автоматите обувки (според самостоятелното тегло). Задължително е носенето на каски от скиорите и сноубордистите, както и потребление на протектори за колената и лактите. Много значимо преди да се качим на лифта е да сме сигурни, че имаме зимна застраховка, покриваща, при положение на акцидент, профилиран превоз и болнично лекуване по неотложност (на почиващите в чужбина това може да спести непредвидени разноски от хиляди евро). Също по този начин, да сме ревизирали метереологичната прогноза за деня, тъй като времето във високите елементи се трансформира извънредно бързо “ , припомня доктор Георгиев.

Остава и правилото да не сме сами в планината , както и да се спускаме единствено по добре обработени и отъпкани писти също може да ни спести доста неприятности.

Децата или възрастните посещават по-често травматологичния кабинет през зимата? За наслада на родителите, в множеството случаи малчуганите падат, изтупват се от снега и още веднъж са на пързалката. Това се дължи на особеностите на детския организъм – костите им имат огромно хрущялно наличие и са с висока разтегливост . Допълнителни фактори, благоприятстващи по-лекия травматизъм при тях, са по-ниският растеж и телесно тегло , изяснява травматологът. Той прибавя, че не са умалено копие на възрастните, само че в случай че болката продължава 30 минути след рухването, детето би трябвало да бъде прегледано от доктор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР