Причината е вредата върху биоразнообразиетоЗабраняват се вносът и развъждането на

...
Причината е вредата върху биоразнообразиетоЗабраняват се вносът и развъждането на
Коментари Харесай

Забраняват вноса и развъждането на норки у нас

Причината е вредата върху биоразнообразието

Забраняват се вносът и развъждането на типа американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България.

Целта е съкращаване на общия брой екземпляри от типа, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие. Това се споделя в план на заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, оповестиха от екоминистерството.

Забраната се основава на член 67, алинея 4, т. 2 от Закона за биологичното многообразие, съгласно който със заповед министърът може да наложи такива забрани.

Според наблюденията на експертите по биоразнообразие има сериозен риск от нахлуване и бързо разпространяване на популацията от фермите за норки в околната среда. Трайното определяне измества локални типове и най-много унищожава предпазени типове бозайници, птици, влечуги и други Има риск и за стопанската активност на рибовъдни стопанства. Не на последно място се популяризират зоонози, в това число и коронавируси. В интервала 2018 - 2021 година в Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към околните села Маджерито и Загоре, Стара Загора.

Сандов стимулира възбраната и с данни от мониторинга на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), съгласно които в интервала 01.08.2017-11.03.2019 има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, в това число два случая в НАТУРА 2000 зоната BG0000425 "Река Сазлийка ". Най-голям брой избягали човеци - 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съответствува с първия интервал на размножаване на норките. Изводите сочат, че в региона на селата има постоянна популация на американска норка.

Поради мощното си негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, типът е включен от учените под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.

В 24 страни в Европейски Съюз е записано съществуването на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 страни към този момент са открити устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на мощно застрашената европейска норка и са съдействали за изгубването на сериозно застрашени европейски типове животни.

През последните 20 години в Европейски Съюз са въведени забрани за рандеман на скъпи кожи от животни, включително и от типа американска норка, в редица страни - Англия, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за развъждане на норки и животни за скъпи кожи има на процедура и в Германия, Швеция и Швейцария, където условията за изискванията за развъждане, настаняване, хуманно отношение и други са толкоз повишени, че няма икономическа успеваемост от тези ферми. Извън Европейски Съюз възбрана за развъждане на животни за скъпите им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои елементи от Съединени американски щати и Канада и други

Заповедта, в която ще намерите спомагателна информация за заплахите от разпространяването на американската норка, е оповестена на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите на адрес https://www.moew.government. bg/bg/obstestveni-konsultacii- ро-reda-na-chl-66-ot-apk-na- proekt-na-zapoved/, както и в портала за публични съвещания. Срокът на публичното разискване е до 10 май.

Американската норка е граблив тип с натурален ареал в Северна Америка. Поради скъпата си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и в резултат на това е въведена (умишлено или случайно) в доста страни по света, където след това открива свои популации в природата. Видът, с изключение на доста нападателен див звяр, е и мощно пригодим съперник с негативно влияние върху локалните типове птици, гризачи, земноводни и водни (риби, раци) организми, и нанася съществени вреди на птицевъдството и рибовъдството.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР