Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания на Българската

...
Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания на Българската
Коментари Харесай

Българска технология измерва радиацията на Международната космическа станция

Приборът Liulin-SET, създаден в Института за галактически проучвания на Българската академия на науките (ИКИТ - БАН) ще полети в Космоса на 19 февруари.

Това е 23-ти уред, създаден в секцията, който ще работи в Космоса. Приборът е основан по поръчка на американската компания „ Технологии за галактическото пространство “ (Space Environment Technology, Pacific Palisades, CA, USA) и е част от модула ARMAS (Automated Radiation Measurements for Aerospace Safety). След сполучливи тествания е квалифициран за изстрелване към Международната галактическа станция (МКС).
10 аргументи младите учени да работят в Българска академия на науките
Почти всяка година, когато Народното събрание приема държавния бюджет, центърът на София потъва в траура на черните флагове, спуснати н...
Прочети повече
Модулът ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще мерят по едно и също време дозата галактическа радиация на Японския пробен модул, който е част от японския сегмент на МКС. След интервал от 6 месеца до една година ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще бъдат върнати на Земята за разбор на насъбраните данни. Дозата галактическа радиация е основен параметър за здравето на космонавтите и астронавтите на борда на МКС.

 уред

Изстрелването на ARMAS е планувано за 19 февруари 2022 година и ще се реализира с ракетата на компанията Northrop Grumman - Antares от галактическата площадка на НАСА на източния бряг на щата Вирджиния, Съединени американски щати.

Репортаж от изстрелването на ракетата ще се предава онлайн по малкия екран на НАСА и тук.
НАСА търси подмяна на МКС
Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) е упълномощило проектирането на нова галактическа...
Прочети повече
Повече информация за прибора Liulin-SET и задачата на ARMAS е налична тук и тук.

До края на 2022 година се чака още два прибора, създадени в секция „ Слънчево-земна физика “, да бъдат изведени в Космоса. Единият ще е приборът Liulin-ML, който ще полети към Марс през септември 2022 година Очаква се през март 2023 година той да кацне на повърхността на Марс и с намиращия се в орбита към Марс уред Liulin-MО да осъществят взаимни проучвания, непровеждани от никого до момента. Другият уред е Liulin-CNR-VG, който ще полети в задача до 86 км височина с италиански откриватели на някой от новите ракетоплани на компанията Virgin Galactic.

Ръководител на българския екип, създал прибора, е проф. дфн Цветан Дачев с членове доцент доктор Митьо Митев, гл. ас. Борислав Томов, гл. ас. Юрий Матвийчук и инж. Пламен Димитров от секция „ Слънчево-земна физика “.

 уред

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР