Приближен на Абу Бакр ал-Багдади е издал местоположението му. В

...
Приближен на Абу Бакр ал-Багдади е издал местоположението му. В
Коментари Харесай

Проговори терористът, предал лидера на "Ислямска държава"

Приближен на Абу Бакр ал-Багдади е издал местоположението му. В извънредно изявление за саудитския канал „ Ал-Арабия” той разкрива любопитни елементи към свирепия предводител.

Мохамед Али Саджет е член на ИДИЛ от 2015 година Твърди се е, че е брат на една от дамите на ислямисткия водач. Задържан е преди два месеца от иракското разузнаване. В момента също е под стража, като по време на разпитите е дал информация, която е разрешила ликвидирането на терориста.

В изявлението Саджет разказва атмосферата към водача на ИДИЛ.

По думите му тактиката на укриване в началото е била на доста високо равнище, само че през последните седмици обстановката се е трансформирала: „ Срещнах се с Багдади в региона на иракско-сирийската граница при строги ограничения за сигурност. Пасяха овце и имаше секрети подземни укрития, над които бяха издигнати палатки.

Движението беше лимитирано поради засилените ограниченията за сигурност в региона. Багдади все говореше по какъв начин сигурността му е застрашена поради тези ограничения... Искаше да се премести”.

Терористът бил във влошено здравословно положение - с диабет и високо кръвно. Навсякъде се придвижвал с жилетка с експлозиви, с цел да не бъде хванат жив при вероятно нахлуване.

„ Той се криеше в тунела, в който беше 8 метра дълъг и 5-6 метра необятен... В библиотеката му имаше религиозни книги, Корана и други такива. Всяка заран той се обаждаше, с цел да ревизира дали силите му за сигурност патрулират пустинята... Взимаха се строги мерки”, споделя какво е видял джихадистът.

Операцията на американските спецчасти изненадва ядрото на „ Ислямска държава”. „ Не чакаха, че това ще се случи, тъй като той постоянно взимаше доста съществени ограничения за сигурността, с цел да остане прикрит. Дори да е мислил, че може да бъде погубен, в никакъв случай не е допускал, че това може да стане поради пропуски в ограниченията за сигурност”.

Според информации за точното местонахождение оказва помощ и диалог по мобилен телефон до една от съпругите, която е била в скривалището дружно с ал-Багдади.

Междувременно от Пентагона дадоха обещание в най-скоро време да дават фото и видеодоказателства за ликвидирането на Абу Бакр ал-Багдади.

"Разполагаме със фотоси и видеоматериали ", сподели шефът на Генщаба на Съединени американски щати Марк Мили, представен от CBS News. Той добави, че откакто от тях бъде свален грифът "секретно ", част от материалите могат да бъдат оповестени.
Мили добави, че Съединени американски щати са се отървали от тялото на Багдади "в сходство със общоприетите процедури " при такива случаи.

По думите му, в хода на профилираната интервенция американските военни са съумели да заловят двама съучастници на ал-Багдади.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР