- Прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония правят свободна от

...
- Прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония правят свободна от
Коментари Харесай

Прибалтийските държави правят свободна от COVID-19 зона за пътуване

- Прибалтийските страни Литва, Латвия и Естония вършат свободна от ковид зона за пътешестване за жителите си , съобщи Би Би Си. От 15 май те ще отворят общите си граници, през които безпроблемно ще минават жителите им. Всички, които идват от чужбина, обаче са длъжни да преминат през 14-дневна самоизолация, като част от ограниченията против разпространяването на болестта. " Свободата на придвижване за всички граждани на трите страни ще се възобнови на 15 май след " сполучливото въздържане " на вируса ", написа в Туитър министър председателят на Латвия Кришянис Каринш.

- Чехите всеобщо нямат антитела против ковид, демонстрират данните от огромно тестване на популацията на страната, заяви Би Би Си. Изследвани са 26 549 души от осем обитаеми места в Чехия, като от тях единствено 107 души са дали позитивни проби за съществуването на антитела. Тестове са направени в края на април в столицата Прага, Бърно, Оломоуц и няколко по-малки градове. В нито едно от тях хората с антитела не надвишават 5% от тестваните. В Прага, да вземем за пример, едвам 1,48% от изследваните са посочили, че имат построени антитела. 

Общият брой на инфектираните с ковид в Чехия е 7899 души, като 4017 от тях са излекувани. Жертвите на COVID-19 са 258. Страната, чието население е над 10 млн.души, е измежду най-слабо засегнатите в Европа от болестта. Тя беше измежду първите, въвели съществени ограничавания против разпространяването на ковид. 

- Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че разпуска работната група, координираща битката с разпространяването на COVID-19 , откакто администрацията му към този момент измести фокуса си върху обновяване активността на стопанската система. " Не можем да задържим страната ни затворена през идващите 5 години - съобщи Тръмп. - Ще бъдат ли наранени някои хора? Да. Дали някои хора ще бъдат наранени зле? Да. Но би трябвало да отворим страната ".

Нарочната междуведомствена работна група, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, беше основана, с цел да помогне за преодоляването на пандемията в Съединени американски щати.  Д-р Антъни Фаучи, специалист по инфекциозни заболявания в страната и най-видният член на работната група за COVID-19, ще продължи да бъде консултант, разгласи още Тръмп . Фаучи се употребява с огромен авторитет и е доста известен в Съединени американски щати, където го възприемат като меродавен източник на информация за пандемията.

Съединени американски щати са страната с най-голяма смъртност от COVID-19 в света с повече от 71 000 умряли . Научни и статистически модели допускат, че този брой може да се удвои до август.

- Египет ще могат да посещават единствено задгранични туристи на възраст до 48 години , когато страната отвори границите си след пандемията от ковид, разгласи министърът на туризма и антиките Халед ал Анани, представен от локалното издание Egypt Independent. Мярката ще бъде краткотрайна. Чуждестранните туристи ще би трябвало да показват медицински документ - така наречен здравен паспорт, че не са инфектирани с ковид. Предвижда се и всички самолети да бъдат дезинфекцирани.

Засега не е ясно по кое време Египет още веднъж ще стартира да посреща задгранични посетители. Министърът обаче споделя, че имало доста запитвания от чужбина дали се възнамерява туристическият бранш да възобнови работа през юни. Халед ал Анани изясни, че до юни хотелите ще работят единствено с 25% от потенциала си и ще посрещат единствено локални туристи. След това ще стартират да работят с 50% от опциите си. 

Туристическата промишленост в Египет, която е съществена за стопанската система на страната, губи към 1 милиард $ всеки месец поради пандемията с COVID-19. В страната има над 6500 инфектирани с ковид, а жертвите са към 450.

- Германският канцлер Ангела Меркел и ръководителите на 16-те федерални провинции през днешния ден се съвещават, с цел да обсъдят ново разхлабване на ограничаващите ограничения, въведени в битката против ковид , заяви Дойче веле. Очаква се да получат позволение да проработят още веднъж всички магазини, без значение от площите им, като съблюдават строги хигиенични ограничения и разпоредбите за обществено разграничаване. Учебните заведения последователно ще отварят порти. В мощ обаче ще остане възбраната за огромни публични и спортни конгреси, които няма да могат да бъдат проведени до края на август.  

- Тайланд регистрира второ денонощие без нито нов случай на инфектиран с ковид човек в страната. Това разгласи прессекретарят на центъра за битка с инфекцията Тхависин Висануйотхин. Той добави, че има един умрял, в резултат на болестта - 69-годишен жител на Австралия, началник на ресторант в Пханг, Южен Тайланд.

" Последният случай на инфектиран с ковид в страната е отпреди две денонощия - коафьор, който на 4 май се е върнал от Русия със аероплан. Той е бил откаран в болница непосредствено от летището ", добави Висануйотхин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР