При все, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев непрекъснато обяснява,

...
При все, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев непрекъснато обяснява,
Коментари Харесай

Защо полицейският комисар Димитър Балев в Пловдив е разперил чадър над подчинени?

При все, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев непрестанно изяснява, че Министерство на вътрешните работи не оставя сигнал, без да бъде прегледан и изследван, действителността сочи напълно друго.

 

Така да вземем за пример в Пловдив, откъдето идва министър Демерджиев се оказва, че е в действие приказката „ Царят дава, пъдарят не дава “. Казано с други думи – при все, че от Инспектората на Министерство на вътрешните работи потвърждават пропуски в следствието на тежка злополука, служителите на реда, виновни за това, са „ помилвани “ от управлението на Областната дирекция.

 

През ноември 2020 година, 19-годишният тогава Петър Маринашки, надрусан до козирката с канабис, което е потвърдено от токсикологията на ВМА, прави злополука край с. Кадиева, в която издъхват двама младежи – Тодор Бараков (16 г.) и Виктор Василев (17 г.). Самият Маринашки остава незасегнат, а обстановката значително наподобява на онази на бул. „ Черни връх “ в София, при която джипът на Георги Семерджиев опустоши две девойки и лиши живота им.

 

При все, че Маринашки е наказан на 5 години затвор, той апелира и бива пуснат на независимост против гаранция от 2000 лева Очевидно нито е първият, нито пък ще е последният пожален от съда и оставен да се разхожда на независимост, макар заплахата да избяга.

 

Полицаят от Стамболийски Антон Тарашев прави незабавно след злополуката тест на място на Петър Маринашки и той „ изненадващо “ се оказва негативен. Тъй като смъртоносният случай се случва на към 200 м. от бензиностанция, полицията смъкват сякаш записите от всички камери, само че една от тях е пропусната (при това забележете!!!) – най-важната. Пропускат тъкмо тази, която е обърната към мястото на удара на автомобила в крайпътното дърво.

 

За сметка на това пък прилежно са прибрани записите, на които се виждат щандовете за дъвки и вафли, както и придвижването на клиенти и личен състав в постройката.

Според докладната на служителите на реда, пристигнали на случая, сякаш нямало очевидци.

Бащата на починалия Тодор Бараков обаче персонално съумява да намери мъж от Кричим, който разрушава на пух и прахуляк изказванията на ченгетата.

 

Според думите на очевидеца към оня миг на пътя е имало още две коли и рейс, който е бил директно след автомобила на Маринашки. На свалените по делото записи обаче, този рейс се е „ изпарил “ крепко пушек.

Както споменахме и по-рано – камерите са употребени изборно. Освен това мъжът от Кричим споделя, че рейсът останал на мястото на случая с включени спешни светлини.

 

По-късно бащата на Тодор Бараков открива и водача на въпросния рейс. Казано с други думи – свършва цялата работа на ченгетата, които явно са ангажирани само със замитане и прикриване на следите от случая. Освен това тотално не им пука за непознатото злощастие и не си дават напън.

 

През август 2021 година родителите на починалите младежи подават тъжба до шефа на пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи – ст. к. Димитър Балев, в която желаят да се ревизират дейностите на служителите на реда при следствието на злополуката. Отговорът обаче е типичният пример на чиновническо безсърдечие – едно суховато изречение, в което се твърди, че щом е бил импортиран обвинителен акт, това значи, че служителите на реда са си свършили работата.

 

Следващата тъжба на почернените родители е адресирана непосредствено до министъра на вътрешните работи, като са подадени сигнали и до Инспектората и „ Вътрешна сигурност “. В резултат на това бива разпоредена инспекция, която приключва в отчет, изводите в който са тъкмо това, което настояват и родителите на умрелите момчета. Официално е изяснено, че служителите на реда не са си свършили работата за установяването на очевидците на случая. Другият извод е, че не са конфискувани всички записи от камерите на бензиностанцията, а са взети единствено определени такива.

 

След това от началството на Министерство на вътрешните работи в София изпращат отчета назад при Балев с очакване да накаже отговорните полицейски чиновник, само че както сами се досещате – не се случва нищо такова. Той освен не санкционира подчинените си, а и изпраща писмо до юрист Антоанета Николова, защитаваща ползите на родителите на убитите момчета, в което несъмнено липсва отговор на въпроса за наказванията. Затова юристката още веднъж изпраща молба с съответни въпроси.

 

Така Балев, макар, че е зависещ на министъра, продължава твърдо да отстоява своята трактовка на историята. Докато се точи играта на сигнали, тъжби и бездушни бюрократични отговори, Балев е заменен. От предходната есен пловдивското Министерство на вътрешните работи е управлявано от Васил Костадинов, а Балев остава в дирекцията като началник на отдел „ Административен “.

Бащата на Тодор Бараков изпраща сигнал за следващ път, този път до Иван Демерджиев.

 

Иначе у нас сякаш все се стягат коланите и наказванията, в това число и тези против пияни и дрогирани шофьори…

И до момента в който почернените родители не стопират да се лутат в порочния кръг на бюрократщината в търсене на истината, виновникът за случая Петър Маринашки изкарал лятото на Слънчака, забавлявайки се на воля.

Инфо: Уикенд

Тагове: ст. комисар Димитър Балев Пловдив Кадиево Иван Демерджиев Петър Маринашки Тодор Бараков Виктор Василев адвокат Антоанета Николова Васил Костадинов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР