При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20

...
При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20
Коментари Харесай

Проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет при сегашния темп на ваксиниране

При изискване, че имунизацията върви, както в този момент - по 20 000 дневно, датата 25 юли 2021 година е напълно действителна за реализиране на групов имунитет у нас, това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " математикът от Института по механика на Българска академия на науките Николай Витанов.

Той означи, че дифузното разпространяване на вируса в страната е спряло. Има единствено 4 от 28 области в България, където към момента " мъждука ", само че е на път да спре и там.

Базовото репродуктивно число през вчерашния ден беше 0,77, през днешния ден е 0,82 - много под 1, което значи, че болестта се свива, случаите понижават и здравната система се облекчава. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи дневно се записват към този момент, като задачата е да паднат под 500, с цел да излезем от турбулентния сюжет. Смъртността е висока, само че понижава, като се чака да падне под 100 дневно, уточни математикът.

Витанов увери, че с всеобща имунизация, ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% дневно със настоящия ритъм на имунизация.

Математикът посочи, че в случай че хората стартират да се имунизират всеобщо, умерено можем да приказваме за създаване на колективен имунитет един месец по-рано. Той изясни, че има задоволително персонални лекари, които могат да слагат ваксини и при изискване, че имунизациите са тук и има искащи, тогава вторият вид, който е оптимистичен, може да стане реален.

Витанов предизвести, че отслабването на ограниченията би трябвало да се прави деликатно, с цел да не обърнем наклонността сега. Тръгването нагоре на случаите може да бъде спряно с всеобща имунизация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР