При таван на цените, определен от държавата, навлизаме в дефицити,

...
При таван на цените, определен от държавата, навлизаме в дефицити,
Коментари Харесай

Даниел Василев, икономист: При таван на цените, всички по веригата губят

При таван на цените, избран от страната, навлизаме в дефицити, намаление на качеството и черен пазар. Това изясни икономистът Даниел Василев по БНР.

„ Когато някой не може да се снабди с нещо, а има търсене, тогава съществува тласък да бъде вкарано незаконно. Всички по веригата губят, когато има таван на цените ", сподели той.

Няма механизъм, по който страната да контролира надценките, които поставят търговците на стоките и е по-добре да няма подобен, съобщи икономистът.

„ Контрол на цените " е едно от най-страшните словосъчетания в стопанската система. Опити да се овладяват те посредством налагане на някакъв таван значи, че най-вероятно ще забележим недостиг на артикули. Той може и да бъде и прикрит. Може да има и скрита инфлация-цената на дадена стока не се трансформира, само че се трансформират нейното качество и количество. Виждаме го в България през последните година и половина-две. При следена цена няма тласък да се създава дадената стока ", разяснява Василев.

По думите му, желанията на държавното управление за момента са нереални:

„ Говори се за основаване на уебсайт, в който да се вписват какви са разликите по веригата на доставки, т.е какъв брой е оскъпяването. Това, съгласно мен, може да стане мъчно. Трябва да имаме поради, че нараства всичко. Доставките към този момент са по-скъпи, тъй като нарастнаха горивата. Самите магазини имат по-високи разноски, тъй като заплатите също се усилиха ".

Трябва да се насочим не към държавна регулация, а към оптимално отворена конкуренция, уточни икономистът.

„ Всеки пазар да бъде оптимално дерегулиран. Махане на регулации-това би трябвало да направи страната. Първата регулация, на която може да се влияе са налозите. Те могат да се трансформират ", съобщи Даниел Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР