При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията.

...
При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията.
Коментари Харесай

ДАБДП: Подгответе автомобила си и шофирайте с повишено внимание

При снеговалеж и понижена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията. Това са част от препоръките за сигурност при зимни условия, които бяха готови от специалистите на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " и в идващите месеци ще бъдат напомняни на водачите. Специално внимание е отделено на значимостта от избор на гуми съобразени с особеностите на сезона и отговарящи на условията на закона.

Обърнете съществено внимание на подготовката на автомобила за придвижване в зимни условия. Имате ли подобаващи гуми, вериги, въже за изтегляне, лопата, предупредителен фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с медикаменти и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и други Проверете работят ли светлините и отоплителната система. „ Може да изминете хиляди километри в зимни условия и да не Ви се наложи да ползвате въже за изтегляне, предупредителен фенер или инструмент, като лопата. Това обаче не значи, че те не са нужни. Напротив - нормално сходно нещо ни е належащо извънредно рядко, само че в тези обстановки е жизненоважно. Не подценявайте рисковете на пътя и обстановките, в които можете да изпаднете ", акцентират специалистите. Те поучават и постоянно, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден контейнер.

На пръв взор маловажни неща като почистването на автомобила от снега и леда са извънредно значими на пътя. „ Сигурно сте виждали водачи, които са изчистили единствено предното си стъкло и са потеглили без да отстранят снега от целия автомобил. Това е извънредно рисково - както за тях, по този начин и за останалите участници в придвижването ", се показва в препоръките за повече сигурност през зимата с обяснението, че подобен лидер на процедура нe вижда цялата пътна конюнктура. Неизчистените стъкла блокират погледа му към автомобила и той може да бъде сюрпризиран както от пешеходец, по този начин и от друго МПС. Също по този начин при спешно прекъсване или внезапна маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този метод лидерът да загуби изцяло видимост, което да докара до случай. „ Ако не сте изчистили светлините на автомобила, останалите водачи не знаят какво възнамерявате да предприемете на пътя ", се показва още в осведомителния текст.

Специално внимание е обърнато и на пешеходците. През зимните месеци се стъмва доста по-рано, а хората по-често носят тъмни облекла. Тази композиция прави пешеходците на процедура невидими за водачите в редица обстановка. Затова пешеходците се поучават преди да пресекат постоянно да се уверят, че лидерът на моторното транспортно средство ги е видял и има опция да спре и да ги пропусне.

През зимните месеци настъпват повече леки пътнотранспортни катастрофи единствено с материални вреди. При такива обстановки, когато няма искания за виновността от участващите водачи, е задоволително да се попълни двустранен констативен протокол, откакто застрахователят е известен по телефона. „ При ПТП с материални вреди не е нужно да чакате екип на Министерство на вътрешните работи да пристигна и да обработи произшествието на място. Затова - постоянно дръжте в автомобила си пример на двустранен констативен протокол ", поучават специалистите като означават, че единствено в София от началото на годината над 5 хиляди леки ПТП са били посетени на място от екипи на Пътна полиция заради подаден сигнал от участниците в него. Това ангажира голям запас на органите на Министерство на вътрешните работи, който е изключително значим през зимните месеци, когато се постанова да се вкарват краткотрайни организации на придвижване и осъществяване на спомагателна регулация на трафика.

В ДАБДП са създадени и препоръки към водачите за избора на подобаващи гуми. „ Изборът на гума е на първо място въпрос на персонална отговорност. Това е един от основните детайли за ръководството, спирачния път и стабилността на моторното транспортно средство. Компромисът с него значи компромис с сигурността - нашата, на всички пасажери в автомобила и на останалите участници в придвижването ", се показва в създадените материали. В тях са включени и препоръки към водачите какво би трябвало да знаят за гумите, по какъв начин да изберат подобаващите за тях и по кое време се постанова тяхната промяна или профилактика. Цялата информация за избора на гуми е поместена на уеб страницата на ДАБДП.

Съветите за сигурност на пътя при зимни условия са оповестени на интернет страницата на ДАБДП от м. октомври и бяха акцент на осведомителните начинания за подготовката за зимата. Първият сняг е още един мотив да се ускори вниманието на обществото и на водачите към тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР