При серия операции на окупирания Западен бряг Израел задържа 19

...
При серия операции на окупирания Западен бряг Израел задържа 19
Коментари Харесай

Израел нанесе въздушни удари в ивицата Газа - жертвите са 14, ранените поне 110

При серия интервенции на окупирания Западен бряг Израел задържа 19 членове на палестинската формация " Ислямски джихад " и нанесе въздушни удари в линията Газа. Съобщава се за 14 жертви, в това число 5-годишно дете и авторитетен водач на палестинската формация.

Ранените са най-малко 110. Израел изясни въздушните удари с непосредствена опасност от Палестински " Ислямски джихад ". Срещу еврейската страна през нощта бяха изстреляни близо 200 ракети от Ивицата газа, множеството от тях прихванати от системата Железен купол, заяви Израелската войска.

Израелските военни предизвестиха, че актуалната интервенция може да продължи седмица. Противовъздушна паника имаше през целия ден в редица израелски градове. " Ислямски джихад " разгласи, че една от целите й е било летище Бен Гурион в Тел Авив, само че ракетата е паднала на 20 километра от комплекса.

Според израелските управляващи летището продължава да работи обикновено. Израел бомбардира десетки цели на " Ислямски джихад " в Газа, в това число два оръжейни склада и шест работилници за ракети. Поразени са и най-малко пет къщи.

" Ние сме мирни хора, стоим си в къщи, не сме свързани с нищо. Обадиха ни се и споделиха, напуснете къщата неотложно. Не знам какво става, случи се ненадейно. Нямам думи ", съобщи Ибрахим Шамалах, притежател на изумена къща.

През миналата седмица животът в Палестинските територии стана по-труден откакто Израел затвори границите поради опасения, че " Ислямски джихад " може да потърси реванш за ареста на един от своите водачи в Дженин на Западния бряг. Задържането му е част от серия арести след вълна от набези на израелски араби и палестинци, лишили живота на 17 израелци и двама украинци. Израел приключи доставките на гориво, което блокира единствената електростанция за 2,3 милиона палестинци в линията Газа.

" Електростанцията е затворена. Така електроразпределението губи 60 мегавата. Очакваме времето, през което има зареждане да намалее до четири часа ", добави Мохомед Табет.

Палестински " Ислямски джихад " е измежду най-силните групировки в Газа. Има поддръжката на Иран, щабът й е в сирийската столица Дамаск. Хамас, който ръководи Газа не е цел на израелските удари, тъй като към този момент не се включва в спора, само че това бързо може да се промени.

Сегашното сблъскване е най-сериозното сред Израел и линията Газа след 11 -дневната война от май предходната година. Конфликтът тогава лиши живота на повече от 250 палестинци, израелските жертви бяха 13. Египет постоянно играе посредническа роля в реализиране на помирение. Като част от процеса в този момент в Кайро се чака делегация на " Ислямски джихад ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР