При разкопките в селището от каменно-медната епоха в местността Корията

...
При разкопките в селището от каменно-медната епоха в местността Корията
Коментари Харесай

Археолози разкриха грънчарска работилница при разкопките в селището от каменно-медната епоха край Суворово

При разкопките в селището от каменно-медната ера в местността Корията край Суворово археолозите са разкрили грънчарска работилница.

Това описа за Българска телеграфна агенция ръководителят на изследванията гл.ас. доктор Владимир Славчев от Археологическия музей във Варна. Той напомни, че селището е датирано към 4700 прочие Хр. Освен обгорялото жилище, което се отнася към междинната каменно медна ера, археолозите са открили землянка от ранното Средновековие. Оказа се, че постройката, която изследваме е доста солидна, доста горяла, с доста добре непокътнати разрушени стени, които са затрупали самите пространства, изясни експертът. В резултат на това се е образувал културен слой над 70 сантиметра и в продължение на 6 години археолозите разчистват падналите части вътре навътре в самите пространства.

След като започнаха да се обрисуват границите на постройката и вътрешното систематизиране на самите пространства, нашата версия е, че това не е елементарна жилищна постройка, а е грънчарска работилница, описа Славчев. Той изясни, че аргументите за това догатки са няколко. Първата е площта на постройката, която е към 40-50 кв.метра, само че е разграничена на три пространства и във всяко от тях има в допълнение най-различни уреди, които пречат да бъдат употребявани за всекидневни потребности и спане, защото пространството е доста мощно лимитирано.

В северното пространства има издигнати два подиума, единият е ограден със стена с релефна мазилка, има доста огромна за това време пещ - с диаметър към 1.40 метра, описа археологът. В югоизточното помещение е издигната една площадка-подиум, която заема половината от него и е с размери към 1.20 на 1.5 метра, а в югозападното помещение се оказа, че подовата настилка е калдаръмена и направена от камъни, няма глинена замазка.

Но за сметка на това в това помещение ние извадихме доста огромно количество горели вторично изпечени съдове и считаме, че това е било помещението за склад на готовата продукция, изясни експертът. В югоизточното помещение пък са открити доста принадлежности и сечива, които са употребявани за изработка на керамика - шпатули, костни сечива, с които се е нанасяла орнаментацията върху съдовете, каменни гладилки, с които е излъскване тяхната повърхнина. В северното помещение открихме и тази година изцяло разчистихме глинено корито, с височина на бордюра към 25 сантиметра, към което се откриват горели топки глина, които най-вероятно са приготовление за образуване на подготвена продукция - суровина, счита Славчев и добави, че затова счита, че тази постройка има индустриална функционалност. Освен че има доста уреди, самото пространство вътре в нея е разпределено на разнообразни височини.

Археологът напомни, че преди ръководеното от него изследване, което е почнало през 2011 година, в селището е имало три археологически акции, при които са обрисувани хронологическите рамки на селището и почти неговия териториален обсег - към 1.4-1.5 хектара. Нашата цел през цялото време е малко по малко да стартираме да изследваме западната част на това населено място, беше направена геомагнетика и по нея се обрисуваха петната от обгорели жилища, заключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР