При пациенти, боледували от COVID-19, се наблюдават тревожни промени в

...
При пациенти, боледували от COVID-19, се наблюдават тревожни промени в
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиав: COVID-19 води до трайни промени в критични зони на мозъка

При пациенти, боледували от COVID-19 , се следят тревожни промени в мозъка и понижен разсъдък на петия месец след заразяването, предизвестява ученият от университета в Берн доктор Аспарух Илиев, като цитира проучване на научното списание Nature.

Той прецизира, че става дума за пациенти, при които не се е стигнало до болнично лекуване , само че все пак са налице " трайни промени в доста сериозни зони на мозъка ".
 NIH: Коронавирусът инфектира цялото тяло и остава в него над 7 месеца
NIH: Коронавирусът инфектира цялото тяло и остава в него над 7 месеца

Лесно прониква в мозъка…

" Данните са от английската банка за мозъчни проучвания, оценени са към 400 контролни здрави хора и 400 COVID-пациенти със скенер на мозъка - преди и след Коронавирус (средно 140 дни след боледуване ). Установява се недоразвитост (изтъняване) на мозъчната зона в предностраничната (фронтотемпоралната) кора и парахипокампалната зона; понижаване на цялостния мозъчен размер ; изтъняване на зоните, свързани с обонянието. " - прецизира доктор Илиев.

" Особено притеснително е, че пациентите демонстрират и понижаване на когнитивно-интелектуалните качества по отношение на здравите контроли. Това се следи главно при пациенти на възраст над 60 години. " - отбелязва ученият.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР