При онлайн търговията се забранява използването на фалшиви неверни отзиви

...
При онлайн търговията се забранява използването на фалшиви неверни отзиви
Коментари Харесай

Фалшивите отзиви при онлайн търговията се забраняват и ще има сериозни глоби |

При онлайн търговията се не разрешава потреблението на подправени погрешни мнения на консуматори. Магазините се задължават да дават транспарантна информация за търговеца, метода за класиране в търсачките, достоверността на отзивите на потребителите. Това е заложено в промени в Закона за отбрана на потребителите, които бяха признати през днешния ден на първо четене от Парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии.

Промените вкарват разпоредбите от европейска инструкция, които плануват увеличение на размера на санкциите и имуществената глоба за нарушаване на наредбите за необятно публикувани нарушавания в общността.

Имуществената глоба ще е в размер до 4% от оборота на миналата финансова година, ще се взема под внимание обаче дали той е осъществен в съответната страна или във всяка една от страните в Европейския съюз.

Ако няма информация за оборота, глобата ще е в размер на 3,92 млн. лева

Промените уреждат и метода за даване на информация на потребителите, преди те да бъдат обвързани от предложение за подписване на контракт с онлайн магазин.

Промените, чийто вносител е Министерският съвет, бяха показани пред депутатите от комисията от заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев. Той акцентира, че със законопроекта се усилва размерът на санкциите и имуществените наказания за нарушавания, което цели да усъвършенства прозрачността в работата търговците, включително на електронните магазини.

Подкрепа за законопроекта изрази и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, който означи, че страната ни би трябвало с допустимо най-бързи темпове да вкара в локалното законодателство европейските наставления в тази област.

Положително мнение изрази и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, съгласно който новите текстове ще вкарат по-голяма изясненост за клиентите по отношение на стоките, както и по отношение на търговеца, от който ги закупуват. Маргаритов акцентира, че комисията има потенциал да прави инспекции и постанова наказания по новите текстове, в случай че те бъдат дефинитивно признати от законодателния орган.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР