При най-лошия сценарии за тежко пострадалата от пандемията американска икономика,

...
При най-лошия сценарии за тежко пострадалата от пандемията американска икономика,
Коментари Харесай

Фед забрани на големите американски банки обратното изкупуване на акции

При най-лошия сюжети за тежко потърпевшата от пандемията американска стопанска система, 34-те най-големи банки в страната може да изгубят общо 700 милиарда $, разгласи Федералният запас на Съединени американски щати, цитира от Асошиейтед прес.

За да укрепи банките преди идната тежка криза, Фед им забрани да изкупват обрано свои акции и ограничи заплащането на дивиденти до 30 септември.

Решението бе оповестено през вчерашния ден, откакто централната банка показа последните резултати от „ стрес тестванията “, които правят оценка устойчивостта на най-големите банки в страната. Ежегодните проби имат разнообразни параметри всяка година, като банките би трябвало да ги преминат, с цел да могат да стартират да изкупуват назад акции или да заплащат дивиденти.

Обичайно тестванията на Фед се базират на хипотетични сюжети, като да вземем за пример интернационална дългова рецесия и дълбока криза. Тази година обаче тестванията се основаваха на изцяло действителен и протичащ сега сюжет – пандемията от COVID-19. Най-тежкият тест, който е трябвало да устоят банките, е при сюжет на безработица от 19,5% . От Асошиейтед прес напомнят, че през май нивото на безработица в Съединени американски щати беше 13,3%.

Федералният запас тества банките на база на стопански модел, симулиращ внезапен спад и също толкоз внезапен растеж (V-образно възстановяване), както и на база вид с U-образно възобновяване, констатиращо по-бавен  растеж. При V-образния сюжети, американската стопанска система ще се свие с 31,5% на година база, след което ще се възвърне последователно през 2020 и 2021 година.

При най-лошия сюжет, който в тази ситуация е двойна криза, към една четвърт от най-големите банки ще нарушат условията за най-малък капитал. При този вид свиването на годишна база ще бъде 37,5%, като възобновяване ще стартира през лятото, само че по-късно стопанската система още веднъж ще изпадне в криза поради втора вълна от вируса.

Макар че загубите ще бъдат астрономически, всички огромни банки ще оцелеят, сочат резултатите от тестванията на Фед.

От финансовата институция също по този начин обясниха, че подхващат дейности, с цел да подсигуряват устойчивостта на огромните банки в изискванията на пандемия, като тук влиза възбраната за назад изкупване на акции. Някои банки започнаха сходна политика още преди решението на Фед. Централната банка също по този начин постанова възбрана за увеличение на дивидентите.

„ Предприетите от управителния съвет дейности за отбрана на високите финансови равнища на американската банкова система са доказателство както за силата на най-големите ни банки, по този начин и за високата степен на неустановеност, пред която сме изправени “, съобщи зам-председателят на Фед Рандал Куарлес.

Наложените от Управлението на федералния запас ограничения идват след изявленията на ръководителя на централната банка Джером Пауъл от последната седмица, в които той изясни, че сега американските банки са в доста по-добро положение, в сравнение с по време на финансовата рецесия от 2007-2008 година, когато бяха затънали в неприятен жилищен дълг на стойност стотици милиарди долари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР