При капацитет от 1676 души, 703-ма са настанените в Регистрационно-приемателния

...
При капацитет от 1676 души, 703-ма са настанените в Регистрационно-приемателния
Коментари Харесай

След 10 дни в Пъстрогор афганистанци се изнасят към Западна ...

При потенциал от 1676 души, 703-ма са настанените в Регистрационно-приемателния център в Харманли, търсещи интернационална протекция. Те са най-вече от Сирия, Иран, Мароко и Алжир, има и хора с неразбираем генезис. Профилът на бежанците е млади мъже, които идват сами и след време пускат молби за фамилиите си. Това заяви Галя Христова, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на РПЦ.

Само 23 са фамилиите в центъра.120 са децата, от които 73 са непридружени малолетни и малолетни. Тези в учебна възраст са 98 и към този момент се приготвя тръгването им на учебно заведение, добави тя.

Около 50 са бежанците, които работят във заводи и винарни в Харманли. Престоят на бежанците в центъра е към 2-4 месеца, до момента в който си оправят документите.  

В другия бежански център в Хасковска област, този в Пъстрогор, са настанени единствено афганистанци, заяви ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която преди дни се срещна с регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов.  В Пъстрогор те престояват към 10 дни, след което изчезват. Страната ни продължава да е  транзитна за бежанците, които се насочат към Западна Европа.

Както всяко лято, през последните 10-ина години има бежански напън, почни всеки ден се залавят групи незаконни мигранти в региона и страната. Повечето от тях влизат от Турция. Напоследък зачестяват случаите чужденци с регистрация у нас да трафикират мигранти от Сирия и Афганистан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР