При какви условия ще живеят, тренират и се състезават участниците

...
При какви условия ще живеят, тренират и се състезават участниците
Коментари Харесай

Китай построи три олимпийски села с всякакви удобства за спортистите

При какви условия ще живеят, упражняват и се състезават участниците на зимните олимпийски игри. Обикновено този въпрос поражда малко преди началото. Така е и в този момент - до началото на Пекин 2022 остават две седмици, а за някои спортове, като кърлинг и хокей на лед, още по-малко, тъй като те стартират своите надпревари няколко дни преди формалното разкриване на 4 февруари.

Ето при какви условия ще бъдат настанени всички 2900 спортисти, които ще си оспорват 109 комплекта медали в 15 дисциплини:

 

Китай построи три олимпийски села

 

 - по едно във всеки от трите съществени клъстъра на игрите - Пекин (спортовете на закрито), Янцин (алпийски ски, бобслей, шейни и скелетон) и Джандзякоу (ски скокове, ски тичане, биатлон, сноуборд, северна комбинация). 

Общата повърхност на всички села е 330 000 кв. м. Спортистите ще бъдат настанени в жилища, които след игрите ще се употребяват за жилища. За строителството на комплексите бяха нужни 5 г. Организаторите желаеха тези места да са оптимално екологични и надеждни и в този момент считат, че концепцията им се е получила.

" Трите олимпийски села подхождат на тризвездния стандарт за зелено строителство. Например при работата в Янцин бяха непокътнати към 130 дървета, а други 24 000 бяха посадени в олимпийската горичка ", описа шефът на отдела по обмисляне и строителство към оргкомитета Лю Юймин, и прибавя, че е била създадена и специфична система за утилизация на отпадъците.

Селата са завършени в китайски жанр, с цел да почувстват спортистите духа на страната. В Янцин комплексът е на 900 м надморска височина и там всички корпуси са свързани с отопляеми коридори, с цел да не се постанова спортистите да се придвижват на студа. А спортистите в това село ще са най-вече скиори алпийци. До трасетата, които са над блоковете, те ще стигат с кабинков въжен превоз, а надолу може да слязат и по ската със ските си след надпревари и тренировки.

 

Има единични и двойни стаи

Всяка е снабдена с печка и климатик, които се ръководят посредством приложение от смартфони. Креватите пък може да се контролират по височина, надолнище и дори по дължина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР