При измерването на коефициента на интелигентност резултатите обикновено отразяват качеството

...
При измерването на коефициента на интелигентност резултатите обикновено отразяват качеството
Коментари Харесай

Българите са с коефициент на ителигентност 90,99, при гърците той е по-висок

При измерването на коефициента на просветеност резултатите нормално отразяват качеството на образованието и ресурсите, налични за хората в техните географски райони, оповестява уеб сайтът " Уърлд попюлейшън ревю " (worldpopulationreview.com). Регионите с по-нисък коефициент на просветеност (КИ) всекидневно са по-бедни и по-слабо развити, изключително във връзка с образованието, в съпоставяне със страните с по-висок коефициент на просветеност.
Прочетете още
Много откриватели употребяват КИ, с цел да дефинират най-умните страни в света. Карта на " Уърлд попюлейшън ревю " показва всяка страна според от това какъв брой висок е междинният й резултат, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според изследване от 2019 година на учените Ричард Лин и Дейвид Бекер от Института Ълстър най-високият междинен КИ в света принадлежи на японците – 106,48. Жителите на Тайван и Сингапур са незабавно тях. Списъкът с топ 10 включва още Хонконг, Китай, Южна Корея, Беларус, Финландия, Лихтенщайн, Германия.

Според тази ранглиста България е с КИ 90,99, което я подрежда малко пред Гърция с 99,77, Румъния – 86,88, Сърбия – 89,6, Албания – 81,75, Северна Македония – 81,91, Турция – 86,8.

Проучванията на Ричард Лин, въпреки и изчерпателни, могат да провокират много диспути, разяснява " Уърлд попюлейшън ревю " и уточни, че КИ не е единственият метод за премерване на интелигентността. Възможно е да се правят оценка резултати от университетските проби на дадена страна, въвеждането на нови технологии, даже броят на присъдените Нобелови награди.

Средните резултати в картата на актуалната ранглиста на Лин и Бекер са изчислени на база междинния резултат за страната на общоприетите проби за просветеност, комбиниран с спомагателни измервания като национални оценки по математика, четене и естествени науки (PISA).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР