При изкопни дейности на екип от ВиК в Стара Загора

...
При изкопни дейности на екип от ВиК в Стара Загора
Коментари Харесай

Екип на ВиК откри древна гробница в Стара Загора

При изкопни действия на екип от ВиК в Стара Загора е открита древна гробница на раннохристиянски страдалец от II век сл.Хр.

А през днешния ден гробницата, намираща се в в региона на парк „ Зеления чеп “ бе отворено за първи път. За находката заяви във " Facebook " кметът на града Живко Тодоров, който през днешния ден, дружно с директора на Регионалният исторически музей Петър Калчев, влезе първи в нея:



Тодоров съобщи също по този начин, че поради уникалността на находката, там ще бъде сложена денонощна защита. Кметът увери и, че ще бъдат отпуснати общински средства за изследване и съхранямане на гробницата.

Откритието е направено при ремонтни изкопни работи на ВиК мрежата южно от “Зеления чеп ”, където се намира част от източния некропол на Августа Траяна. Заради него огромния ВиК план в Стара Загора ще бъде модифициран.

Според археолози от музея в Стара Загора, през III век над раннохристиянската гробница е било построено светилище - мартириум. Днес там бяха открити костите на трима души, положени на място. Предстои да се изследват и нишите вътре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР