При инцидент, в който има припаднал човек първо трябва да

...
При инцидент, в който има припаднал човек първо трябва да
Коментари Харесай

Съживяване – дишане уста в уста и сърдечен масаж


При случай, в който има примрял човек първо би трябвало да проверим сърдечната му активност (има ли пулс) и диша ли. Ако не се откри дихателна и сърдечна активност мигновено се стартира така наречен кардио-пулмонална ресусцитация или процедура по възкръсване.

Колкото по-бързо се стартира процедурата, толкоз по-големи са възможностите за оцеляване на потърпевшия.

Какво да създадем?

Алармирайте неотложно на тел.112; Започнете с 30 извънгръдни притискания на сърцето с периодичност най-малко 100 притискания в минута. Редувайте с 2 вдухвания. Не прекъсвайте съживяването, до момента в който не дойде дипломиран медицински личен състав, потърпевшият стартира да диша независимо или не се почувствате отпаднал.

Преди да започнете съживяването проверете устата. При всяко вдухване, което е дейно гръдният панер на потърпевшия се повдига.

Отстранете всяко нещо в устата, което може да блокира достъпа на въздух; Проверете дали главата е отведена задоволително назад;

Техника на „ сърдечния масаж “

Коленичете настрана от потърпевшия, до рамото му; Поставете дланта на едната си ръка в средата на гръдната кост, сложете дланта на другата си ръка върху първата, сключете пръсти, в случай че по този начин ви е по-удобно. При бебета до 1 година извънгръдните притискания се реализират с 2 или 3 пръста, при деца над 1 година – с една ръка. Убедете се, че раменете ви са ситуирани тъкмо над гръдния панер на потърпевшия. С опънати ръце натиснете към 5-6 см

дълбочина, с цел да бъде дейно придвижването. Всеки път щом притиснете надолу, оставяйте гръдния панер да се повдигне изцяло. Не допускайте ръцете ви да се изместват. Притискането и отпущането би трябвало да са с идентична дълготрайност.

Свързани публикации.. Първа помощ при пострадвания с електрически ток 0 Първа помощ при обработка на открити рани 0

Техника на вдухванията

Отведете главата обратно и повдигнете брадичката; С едната ръка притиснете ноздрите, с другата ръка поддържайте брадичката повдигната, давайки опция на устата да бъде отворена; При вдухванията внимавайте да не излиза въздух от на никое място Вдухвайте въздух отмерено, като в същото време следите дали се повдига гръдният панер. Всяко вдухване да е с дълготрайност към 1 секунда. Двете вдухвания не би трябвало да лишават повече от 5 сек. Добре е вдухванията да стават през бариерно устройство (марля). Обдишването „ уста към нос “ е добра опция, когато обдишването „ уста към уста “ е затруднено.
2448
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР