При голям интерес от учениците преминават спектаклите по произведението на

...
При голям интерес от учениците преминават спектаклите по произведението на
Коментари Харесай

Епопея на забравените има важната задача за събуждане на колективната ни памет

При огромен интерес от учениците минават спектаклите по творбата на Иван Вазов „ Епопея на забравените “ с режисьор Ивайло Ненов. Образователната самодейност на държавна такса „ Сава Огнянов “ срещна схващане, подпомагане и поддръжка от „ Регионалното ръководство на образованието “ в Русе. На сцената с съответни модерни просветителни способи и театрални похвати се демонстрира творчеството на Иван Вазов. Младите хора се срещат с героиката на това време, самоосъзнаването и пътя към свободата.

“Епопея на забравените ” е цикъл от оди, основани да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението, споделя режисьорът Ивайло Ненов.

„ Одите открояват и мрачното, и светлото в българската история. Историята ни преди Освобождението, която Вазов разказва, е съизмерима по трагизъм и прочувствен заряд с древногръцките нещастия. В спектакъла се опитахме да изтупаме стихотворенията от подправения възторг, с който те се декламираха в продължение на доста години, и да потърсим откровения прочит на актуалния човек, поклонението към чутовния героизъм, само че и смирено да вникнем в неизбежната равносметка. “, добавя Ненов.

Постановката се играе единствено пред ученическа публика и няма свободен показ. Практически, придържайки се към текстовете на Иван Вазов, спектакълът е допълнение на образователния развой в горния курс.

„ Епопея на забравените има значимата задача за пробуждане на груповата памет, тъй като таман тя е поръчител за историческото ни битие. С помощта на надарените артисти от трупата имам вяра, че успяхме да запалителен още една свещичка в паметта на днешното потомство “, споделя Ивайло Ненов.

Режисьор – Ивайло Ненов, сценография и костюми Евгения Явашева, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Марияна Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР