При честна игра и потребителите, и търговците могат само да

...
При честна игра и потребителите, и търговците могат само да
Коментари Харесай

От преливането на онлайн и офлайн способите за продажба във vireal търговия печелят и

При почтена игра и потребителите, и търговците могат единствено да завоюват от все по-осезаемото преливане на онлайн и офлайн търговията и появяването на така наречен vireal търговия – една мислена реалност, която в действителност е бъдещето. Това разяснява в предаването „ Темите “ по телевизия „ Европа ” Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Той добави, че от ден на ден търговци се стремят към така наречен " омниканалност " – да участват на всички места (онлайн и офлайн) по едно и също време и прогнози.

Когато електронната и обичайна търговия се конкурират, всяка от тях подчертава върху своите преимущества и в същото време взима най-хубавото от другата, уточни Райков. В поддръжка на тази теза са и редица изследвания (често възлагани от самите търговци), които се концентрират точно върху позитивните страни на всеки от двата способа, като водещо е мнението на потребителите.

" Онлайн търговията притегля с по-ниските цени спрямо обичайна. Тя изисква по-малко средства – пести се от поддържане на магазин, наемане на работна ръка и така нататък Потребителят може и в два часа през нощта да " посети " онлайн магазина и да види коя стока му харесва. Или пък, до момента в който пътува в рейса от работа за дома, да си напазарува артикули за у дома или облекла. Възможно е да се съпоставят цените – освен на обособени търговци и марки, само че и ретроспективно, с цел да се види по какъв начин са се движели във времето. Спестява се и много време – един клик и сте към този момент в магазина. Отпада нуждата да се разхождате, да проучвате, да се редите на опашки, както е при обичайните магазини. Може да се откри всичко на едно място, където да открием и по-голямо многообразие от марки и артикули. Някои онлайн магазини оферират безвъзмездни доставки ", даде образци Райков. Той напомни, че най-голямото преимущество на онлайн търговията е опцията в 14-дневен период да се откажем от стоката, в случай че не ни е харесала – нещо, което в обичайна търговия се среща единствено под формата на добра процедура.

" От друга страна, в случай че търговците с офлайн магазини притеглят с това, че хората по-лесно могат да ревизират характерностите на стоката, като я видят, усетят, премерят, те натъртват в своите тактики за продажби точно на това. За да се срещнат клиентите по-детайлно с продукта, слагат образци за тестване, наемат промоутъри, консултанти, които да дават отговор на въпроси и така нататък ", добави Райков. За облекчение на потребителите физическите обекти удължават работното си време, обезпечават места за паркиране и прочие На собствен ред онлайн търговците вършат допустимо да използваме други сметки, които имаме в обществени мрежи или сходни платформи, сподели още Райков. " Когато " видят " каква стока желаеме да си купим, те в същия прозорец ни оферират артикули, които могат да ни интересуват. Дори може в сравнителна таблица да ни дадат цените на съответните артикули ", сподели още той.

В конкуренцията сред двата способа за продажби се включват и нови цифрови технологии, които " уголемяват " действителността, като на потребителя виртуално се основават чувства за досег, аромат, усет, триизмерност. Така да вземем за пример, огромна международна компания за мебели дава опция посредством т.нар AR технология за " увеличена действителност " потребителят да наложи харесана от него мебел върху фотография в мобилния му телефон от интериора, който възнамерява да подреди – хол, кухня, детска стая и така нататък, изясни Райков. Той описа, че има и приложения, които разрешават по направена в комерсиалния обект фотография на дадена дреха тя или аналогична на нея да бъде открита на други места в интернет, с цел да се сравнят изискванията, при които се продава от разнообразни търговци и да се избере най-изгодното.

Според Константин Райков контролните органи и институциите наблюдават тези промени, в положение са да ги посрещнат и да подсигуряват потребителските права. Той даде образец с така наречен Нов търговски механизъм за потребителите, който планува да бъдат въведени спомагателни публични канали за връзка сред представителите на онлайн магазините и клиентите, да вземем за пример чатове, с цел да се улесни и насърчи връзката сред двете страни и да има следи за контрактуваното сред тях, което да помогне за разрешаването на възможен спор на по-късен стадий.

" При нас има действителни тъжби и от двата вида търговия и съумяваме да се оправим с зараждащите проблеми. Все още по-големи триумфи имаме в обичайна търговия, само че порастват и тези във връзка с търгуването в онлайн пространството. В интернет продължава в международен мащаб да бъде предизвикателство за контролните органи така наречен " споделена стопанска система ", за която също следва в Европейския съюз да влязат в действие избрани правила.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР