При автомобилните превозвачи Дискордиа е с най-амбициозен план - до

...
При автомобилните превозвачи Дискордиа е с най-амбициозен план - до
Коментари Харесай

Най-големите компании в транспорта: На кръстопът

При автомобилните превозвачи " Дискордиа " е с най-амбициозен проект - до 2022 година да усили парка си до 1400 камиона, половината към този момент са налични или поръчани

© Надежда Чипева Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. 2018 година е мощна за бранша, само че през тази предстоят основни събития: концесия на летище София, решение за камионите в Европа, въвеждане на тол-такса.Компанията с най-силен скок на приходите и облагата е концесионерът на пристанище Бургас " БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусчиеви.Най-слабо е представянето на водача в класацията Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура ", като държавното сдружение усилва загубата си до 82 млн. лева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Няколко огромни събития се придвижват все по-напред в превоза. Концесията на летище София. Все по-голямата роля на частните пристанища за сметка на държавните им съседи по залив. Негативното развиване по пакета " Мобилност " в Брюксел, който има за цел да ограничи конкуренцията на фирмите от Източна Европа, и въвеждането на тол-системата в България, която ще оскъпи транспортната услуга на вътрешния пазар.

На фона на тези огромни промени, които занапред ще трансформират пътя пред бизнеса, миналата 2018 година беше нелоша за превоза, като множеството от най-големите компании в бранша имат растеж на приходите си, а приблизително за първите 20 компании нарастването е 13%. Годината е била и печеливша, като с изключение на държавните жп компании и общинските сдружения за градски превоз единствено " България ер " приключва с отрицателен финансов резултат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-неубедително и без никаква изненада е представянето на водача в класацията Национална компания " Железопътна инфраструктура ", като държавното сдружение, отговорно за жп линиите и гарите в страната, усилва загубата си до внушителните 81.6 млн. лева Съществено разбъркване има в челата тройка, като на втора позиция излиза концесионерът на пристанище Бургас, измествайки миналогодишния подгласник - спедитора " Гопет транс ", на четвърта позиция.

Големият растеж

Компанията с най-силен скок в класацията на най-големите транспортни компании е концесионерът на пристанище Бургас " БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Приходите на оператора са се нараснали със 105% за една година и тя от осма излиза на втора позиция след държавната Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Тя може да се похвали и с най-високата доходност - 36%, като облагата на сдружението концесионер доближава съвсем 110 млн. лева

" БМФ Порт Бургас " стана концесионер на пристанище Бургас и от 2012 и 2013 година оперира надлежно терминалите за насипни товари " Бургас-изток - 2 " и за контейнери - " Бургас-запад ". За взимането на концесията оказа помощ приватизацията на Параходство " Български морски флот " от братя Домусчиеви. Докато в корабния бизнес те срещнаха някои усложнения със срутва в международния пазар и даже се пробваха да се стигне до смяна на приватизационния контракт по този начин, че да влагат в по-малко кораби, в пристанищния бизнес нещата наподобяват много обещаващи. За държавния оператор в съседство " Пристанище Бургас " остана мощно лимитирано поле за изява и бизнес, като това е на път да се случи и във Варненския залив в интерес на пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган.

Все отново огромният растеж на приходите се дължи на еднократен резултат, който се обуславя от няколко кумулативни фактора, а точно смяна в счетоводната политика на компанията и довеждане докрай на огромен инфраструктурен план, който е регистриран еднократно като огромен доход от вложени суми за осъществени строителни и монтажни работи и действия по поддържане, рехабилитация, реорганизация и уголемение на Пристанищните Терминали, изясняват от компанията. Колкото до облагата от сдружението класифицират постигнатия резултат като " еднократен ". Средногодишният растеж на товарооборота за последните 3 години е в границите на към 15%. За 2018г. по отношение на 2017 година той пораства с 12%, като в структурно отношение наливните товари имат приръст, заради привличането на новия товар – сярна киселина.

Общата сума на вложените средства от 2012г. досега е над 130 млн. евро. Един от частните терминали на пристанище Бургас - този за течни горива, влезе през тази година в общественото полезрение, откакто към този момент някогашният общоприет шеф на " Лукойл България " Валентин Златев обществено разгласи, кой е главният клиент на терминала на Кирил Домусчиев - " Инса ойл ". От 2018 година " Инса ойл " е и наемател и на данъчния склад за течни горива на пристанището.

Други вложения са направени в уреди за разтоварване на полутечен газ пропан-бутан, в силозен комплекс за култивиране на зърнени товари и други От 2017 година най-големият товародател на пристанището по думите на Георги Домусчиев е " Аурубис България ". За потребностите на медодобивния комбинат от Пирдоп са построени нов склад за обработка и предпазване на меден концентрат на стойност 15 млн. евро и терминал за обработка и предпазване на сярна киселина на стойност 14 млн. евро. Инвеститор е концесионерът, а медодобивният цех се ангажира да употребява оборудването най-малко 20 години напред и да подсигурява избрани количества товари.

През лятото на предходната година от " БМФ Порт Бургас " оповестиха, че са построили и пуснали в употреба нова логистична база, която ще получава, съхранява и претрупва съоръжение за създаването на петролните полета в Казахстан. Тя е построена по контракт с белгийската компания Sarens, която операторът на нефтеното находище TengizChevrOil (ТСО) е избрал за главен снабдител за интервенциите и разширението на пристанището в Бургас.

През 2018 година беше приключен и първи стадий на огромната инвестиция за създаване на едно в допълнение дълбоководно корабно място на територията на " Бургас Изток – 2 " и два броя спомагателни корабни места. Така кейовия фронт на терминала е бил продължен с повече от 400 метра.

За 2019 година от пристанището чакат сдържан растеж на обработваните товари в границите на до 5%, което няма да се отрази в растеж на приходите и рентабилността на " БМФ Порт Бургас " считат от сдружението.

Най-растящата на пътя

Въпреки всички сегашни и бъдещи разтърсвания в подсектора на автомобилните превозвачи и при тях не липсва разгръщане на активността и огромни проекти за вложения. През 2018 година те идват от превозвача " Дискордиа ". Приходите на сдружението се усилват с 40%, като компанията доближава 128 млн. лева доходи за 2018 година В края на предходната година притежателят и изпълнителен шеф на " Дискордиа " Христо Христов разгласи пред " Капитал ", че компанията си е сложила за цел да стане водач в Източна Европа и да усили автомобилния си парк на 1380 камиона в края на 2022 година, като към оня миг разполагаше с 535. За задачата са планувани вложения в размер на 350 млн. лева през идващите пет години. Около половин година по-късно пристигна и новината: планът се движи по проект и флотилията й е достигнала броя 600 камиона Евро 6. " Дискордиа " ще продължи и в бъдеще да усилва автомобилната си флотилия. След представянето на 600-ия камион проектите й за напредък до края на годината се допълват от направената поръчка на още 180 нови и съвременни камиона ", оповестиха още от сдружението. Увеличават се и проектите за автопарка до 2022 година - на 1400 камиона.

С растеж на приходите са и двете огромни автомобилни компании от Пловдив - ПИМК и " Петко Ангелов БГ ", с респективно 12.4 и 8.3%. В края на 2018 година ПИМК закупи още 50 влекача към автомобилния си парк от над 1400 камиона. Тя обаче не съумя да стане концесионер на летището в Пловдив дружно с сътрудниците си от " Тракия икономическа зона ", като след отказването от контракта от страна на китайската компания победител HNA Airport Group държавното управление приключи процедурата, вместо да подпише контракт с класираните на второ място пловдивски компании.

Полет и по въздух

Успешна е била миналата година и за съвсем всички компании от бранша на авиацията (с изключение на чартърната " Би Ейч Еър " ). Това не е изненада, като през предходната година имаше сериозен растеж на туризма по Черноморието през лятото, както и на туризма в София. Държавното дружество " Ръководство на въздушното придвижване " усилва приходите си с 10%, като в бъдеще упованията са те да порастват още поради новото мегалетище на Истанбул, което ще докара до увеличение на въздушния трафик над страната. За 2018 година " Летище София " има 14.3% растеж и близо 170 млн. лева доходи. По отношение на броя на пасажерите единствено 38 хиляди не доближиха на летището, с цел да мине границата от 7 млн. души, а облагата е 12.6 млн. лева Сега летище София е в очакване на избора на концесионера, който ще го ръководи през идващите 35 години, като претенденти са пет европейски оператора.

Един от тях е операторът на летището във Франкфурт - Fraport, който е концесионер на летищата във Варна и Бургас през сдружението " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ". Немската компания има 60%, а българският й сътрудник е компанията от групата на " Химимпорт ". За предходната година сдружението концесионер има близо 10% растеж на приходите. Годината беше рекордна във връзка с броя на пасажерите, донесени на крилете на low cost фирмите и чартърите. През двете черноморски летища през 2018 година минаха 5.5 млн. пасажери, над 38 хиляди полета на 103 самолетни компании. Пример за българска такава е " Българиан еър чартър ", която усилва приходите си с 26.8% и те доближават близо 203 млн. лева

Огромната наслада кацна на летище Бургас през предходната година под формата на low cost компанията Ryanair. В края на март 2018 година нискотарифният транспортьор стартира полети до летище Бургас, като откри 11 линии и база и обезпечи на летището над 1200 излитания и кацания. Плановете бяха да поддържа най-малко две линии целогодишно, като в подмяна да получи поддръжка от фонд, основан от общините в района. Една година по-късно обаче картината за авиацията не наподобява толкоз розово. Ryanair по незнайни аргументи закри базата си в Бургас и остана единствено с едвам три полета през лятото - Краков, Варшава и Братислава. Като цяло летният сезон не наподобява толкоз обещаваш като предходния и в този момент очакванията в Бургас са да се запазят равнищата от 2017 година

Малка е позитивната смяна през предходната година и за националния авиопревозвач " България ер ", която регистрира единствено лек растеж на приходите и спад в загубата. Компанията обаче може да се похвали с удобен правосъден процес на борбата й с летище София за неплатените от нея летищни такси, като самолетната компания стартира да печели част от делата.

Общинското сдружение " Център за градска подвижност " усилва приходите си по счетоводни аргументи. Транспортните сдружения в групата му са на загуба

Фотограф: Юлия Лазарова Общински скок или не напълно

Най-големият растеж в превоза не идва по вода, въздух или суша, а се отбелязва от компания, която в по-голямата си степен играе ролята на гара разпределител на средства. Това е общинската " Център за градска подвижност " (ЦГМ), като тя регистрира повишаване на постъпленията със 119.5%, като в безспорна стойност приходите скачат от 50 на 110 млн. лева Ръстът в приходите обаче се дължи в смяна на счетоводната политика. Това изясни Христиан Петров, изпълнителен шеф на ЦГМ. До септември 2017 година сдружението не осчетоводява като доход постъпленията от продажби на карти и билети, както и дотацията за градския превоз от страната и общината. Така единствено за три месеца през 2018 година растежът в приходите е над 100%. Още по-сериозен растеж ще бъде регистриран за 2019 година, защото в приходите на сдружението ще бъдат зачислени продажби на карти и билети за към 120 млн. лева плюс дотация за още толкоз. Заедно с постъпленията от синя и зелена зона приходите на ЦГМ ще надвишават 260 млн. лева

При останалите столични транспортни сдружения няма огромни промени, като отрицателните им резултати остават факт. Причините за тях са вложенията и амортизациите в авто- и електротранспорта, както и в " Метрополитен ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР