Създаването на малък или среден бизнес в Европа често се

...
Създаването на малък или среден бизнес в Европа често се
Коментари Харесай

България и още 4 държави в Европа, в които условията за старт на бизнес са най-добри

Създаването на дребен или междинен бизнес в Европа постоянно се счита за задача невъзможна. Дори и някои страна да имат по-строги разпореждания, които да са спънка за жителите отвън Европейски Съюз, има и такива, които са отворени и гостоприемни и за локални, и за задгранични вложители и предприемачи.

След Ковид пандемията и въздействието на енергийната рецесия Европа се пробва да да поддържа и приветства основаване на повече дребни и междинни предприятия. В момента има редица схеми за финансиране и поддръжка за дребни и междинни предприятия, като Програмата за единния пазар и конкурентоспособността на предприятията. Тя е ориентирана към поддръжка за конкурентоспособността на вътрешния пазар на Европейски Съюз, на промишлеността и по-специално на микро дребните и междинните предприятия. Подобни са е и Механизма за свързване на Европа (CEF) и Хоризонт Европа.

В момента, съгласно данните в Европейския съюз има 24,4 милиона дребни и междинни предприятия през 2023 година Според Statista в тях работят почти 85 милиона души. Те съставляваха към 99,8% от всички започващи и работещи предприятия на континента и са гръбнакът на по-малките райони и градове.

Дали в една страна е елементарно да се сътвори и ръководи бизнес може да се разбере като се вземат поради няколко основни фактора. Индексът за това какъв брой елементарно се прави бизнес на Световната банка включва 10 параметъра. Сред тях да пускане на бизнес, работа с разрешителни за градеж, пробутване на електричество, вписване на благосъстоятелност, приемане на заем, заплащане на налози, осъществяване на контракти и други.
 Грандиозният напредък на най-големите компании в Европа през последното десетилетие - топ 10
Грандиозният напредък на най-големите компании в Европа през последното десетилетие - топ 10

Сред тях са колоси във фармацевтичния бранш, първокласните артикули и технологиите

Euronews преглежда тези критерии за страните в Европа и отсява петте страни в на континента, в които е най-лесно да започнете бизнес:

Ирландия

Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа. Това е стопанска система с високи приходи и развита в цифрово отношение. Според 1Office потреблението на смарт телефони е достигнало 90%, а достъпът до интернет в семействата е достигнал 92%. Освен това Enterprise Ireland влага в към 200 започващи компании всяка година, страната изпраща доста мощно, приветливо обръщение към бизнесмените по целия свят.

Според изследването на Световната банка Doing Business in the European Union 2020: Ireland, няколко ирландски града се класират високо по доста от горните параметри.

Няколко града в Ирландия са измежду най-благоприятните места за основателите на нови бизнеси. В Корк да вземем за пример фирмите могат доста получат безпроблемно електричество. Това важи и за Дъблин. Уотърфорд демонстрира най-хубави резултати при издаването на разрешителни за градеж, до момента в който Голуей е най-хубав при вписване на благосъстоятелност, както и при пускане на бизнес.

Фактът, че Ирландия е член на Европейския съюз, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Еврозоната, а британският език е един от главните там, я прави привлекателна за европейските бизнесмени.

От друга страна бизнесмени от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и Европейски Съюз не се нуждаят от разрешителни или визи, с цел да открият магазин в Ирландия. Страната има едни от най-ниските корпоративни налози в света от 12,5% и Спогодба за двойно данъчно облагане с към 72 страни до момента.

България

И нашата страна е желана за пускане на бизнес, поради ниски налози, като корпоративният налог е единствено 10%. За ниски се считат и административни разноски, спрямо по-голямата част от Европа. Според Euronews България е доста желана в Източна Европа, поради относително ниската администрация, обвързвана със основаването на компания, което лишава единствено до няколко седмици.

Чуждите компании нямат законови ограничавания за закупуване на земя в страната и би трябвало да заплащат единствено оперативни разноски след регистрация.Работната ръка е евтина. Могат да се намерят висококвалифицирани експерти. Разгодите з аживот са ниски спрямо други страни в Европа, а също така страната има достъп до Единния европейски пазар.

Има положителни връзки с други одобрени пазари като Гърция и Турция, като в същото време отваря благоприятни условия в Сърбия и Северна Македония.

България разрешава и отдалечена регистрация на компания. Проблем обаче остава корупцията у нас.

Нидерландия

Страната има преимуществото да има високообразована и квалифицирана работна мощ. Правителството дава набор от схеми за подкрепяне на бизнеса и данъчни тласъци за нови предприятия. Корпоративния налог е малко по-висок от някои други европейски страни - 25,8%, само че доста притежатели на бизнес биха могли да преценяват, че си коства.

Освен това държавното управление поддържа научноизследователската и развойната активност, както и нововъведенията, като възвръща разноски за компании, провеждащи научни проучвания или разработващи нови новаторски артикули.

Нидерландия е изключително желана от бизнесмени с софтуерно напреднали компании като роботика и изкуствен интелект, както и търговия на дребно.

Англия

Всяка година в Обединеното кралство се основават към 360 000 нови предприятия по данни на Британската бизнес банка. Създаването на компания е относително бързо, елементарно и на ниска цена - в границите на осем до 10 дни, а онлайн поръчките - в границите на 24 часа.

Работната мощ е висококвалифицирана и адаптивна и има благоприятни условия за групово финансиране, рисков капитал и благ вложения, налични за бизнесмените.

Швеция

Швеция е класирана на второ място в Индекса за мрежова подготвеност за 2020 година, който демонстрира какъв брой дадена страна е подготвена за цифрови технологии и какъв брой склонни са хората, предприятията и държавното управление на дадена страна да употребяват пълноценно наличните технологии.

Швеция е най-голямата скандинавска стопанска система и има преуспяващ строителен бранш, което също притегля строителни бизнесмени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР