При археологическо изследване на терен, определен за застрояване, край село

...
При археологическо изследване на терен, определен за застрояване, край село
Коментари Харесай

Останки на разпнат мъж са открити в Англия

При археологическо проучване на терен, избран за застрояване, край село Фенстентън в Кеймбриджшър, Англия, е бил намерен скелет на мъж, живял през II  век сл. н. е. Необичайното в находката е, че в костта на петата е бил забит гвоздей. Това се случва за първи път на английските острови и в цяла Северна Европа, а в света е едва четвъртото физическо доказателство за екзекуция, посредством разпъване на кръст в римските владения съобщава Newsweek.

Както са установили експертите, все още на гибелта си мъжът е бил на възраст сред 25 и 35 години. След изтезанието той е заровен със скръстени ръце, и евентуално в дървена структура, защото към него са открити дузина гвоздеи. Погребението е едно от 48-те в региона на новооткритото римско населено място край Фенстентън.

Изследователите означават, че сходни находки са доста редки, защото в екзекуциите посредством разтягане на кръст най-често при са били употребявани въжета, а не пирони. Освен това жертвите постоянно не са получавали погребения по разпоредбите. Римляните са прилагали този тип наказание основно при осъдени плебеи и бунтовници от по-ниските публични пластове. 

Историците напомнят, че през 212 година разпъването на кръст е било забранено за жители, макар че е имало някои изключения и робите към момента могат да бъдат подложени на това тежко наказване. Лицето обаче наподобява е било заровено с почитание, което не е се полагало на плебей.

Археолозите признават, че са теоретично са възможни и други пояснения. Например пиронът да е влезнал в костта на стъпалото по време на погребението или при сковаването на ковчега, само че това изглежда малко евентуално. 

Кой е бил разпнатият човек и по какъв начин е заслужил сходна екзекуция засега остава мистерия. Пълните резултати от разкопките следва да бъдат оповестени в профилирани издания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР