При 56 фирми за бързи кредити в регистъра на Българската

...
При 56 фирми за бързи кредити в регистъра на Българската
Коментари Харесай

Дават на съд 9 компании за бързи кредити у нас

При 56 компании за бързи заеми в регистъра на Българската национална банка (БНБ) са открити нарушавания, а против 9 от тях са заведени групови искове. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в изявление за БНР.

По неговите думи в най-честият случай нарушаванията са свързани със периоди за известяван на клиентите. Маргаритов показва, че против останалите компании не са заведени каузи, защото те са подхванали нужните ограничения за премахване на неизправностите.

" Ние сме заливани от време на време много нападателно в онлайн пространството и ефира на медиите от всевъзможни предложения за бързи заеми. В това няма нищо неприятно, в случай че го преглеждаме като опция да избираме ", споделя Маргаритов.

" Не бива обаче да се стопираме на първата допустима оферта, изкушени от анонса за 0% рента, а да се вникне в смисъла на посланието и да се направи параленост даже при остра нужда от приемане на подобен заем ", добавя той той.

По думите на ръководителя на КЗП при предварително дължим заем, без значение повода за това, кредиторите могат да изискват единствено тази част от лихвата по дълга, която е начислена за интервала на използването на заема.

Маргаритов изяснява още, че при предварително погасяване на цялата сума също не се дължат лихви за интервала, в който заемът към този момент няма да бъде изискуем.

" Освен това не може да се изискват и всевъзможни други такси за неговото ръководство. По закон годишният % на разноските (лихвите и всички други спомагателни заплащания отвън главницата) не могат да надвишават 50% от размера на главницата на годишна база ", напомня ръководителят на КЗП.

" Има случаи на непозволено изтеглени заеми, изключително в онлайн средата. Тогава засегнатият следва да се обърне към органите на реда за определяне на събитията, при които това се е случило. Така ще може след това да бъдат подхванати нужните ограничения от него да не се изискват суми, които не дължи ", изяснява още той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР