Президентството ще осигури на политическите партии всички условия за диалог.

...
Президентството ще осигури на политическите партии всички условия за диалог.
Коментари Харесай

Президентът призова партиите да се разберат за кабинет, обеща да им даде време за диалог

Президентството ще обезпечи на политическите партии всички условия за разговор. Това съобщи президентът Румен Радев. От думите му се разбра, че към момента не е решил по кое време да свика първо съвещание на новия парламент. Следващата седмица ще има срещи с политическите сили, изясни той от Малта, където взе участие в среща на върха на държавните глави от групата " Арайолуш "  .

В новото национално заседание влизат седем партии. Намирането на формула за коалиция обаче ще бъде извънредно мъчно. Втората политическа мощ – " Продължаваме промяната " разгласи, че няма да влезе съюз с ГЕРБ или Движение за права и свободи. Бъдеща коалиция с партията на Бойко Борисов отхвърлиха и Българска социалистическа партия, и " Демократична България ". Единствено най-малката партия – " Български напредък " на Стефан Янев заявява, че е подготвена на всевъзможни обединения.

Тенденцията за отчуждаване на българите от партиите и политиката не е пречупена и на тези избори, съобщи Радев. Но резултатите са явен знак, че хората чакат съгласие и разсъдък.

" По-тревожното е за мен издигането на нови червени линии и то – след изборите. Търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от обединения издават страха на партиите да поемат отговорност за ръководството през зимата ", съобщи президентът.

По думите му това не било чак толкоз ужасно. Причината – за два месеца служебното държавно управление съумяло да построи постоянна основа, от която идващият кабинет бе следвало да може да преведе страната през зимата без особени компликации. Президентът уточни, че бе пусната газовата връзка с Гърция, което свалило цената на синьото гориво.

" Бъдете сигурни, че аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя напълно с техните визии, тъй като сега е извънредно значимо те да намерят общ език. Ще дава всички условия по конституция, тъй че да има задоволително време за разговор ", сподели Радев.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР