Президентското вето скара депутатите и спря спорните промени в Закона

...
Президентското вето скара депутатите и спря спорните промени в Закона
Коментари Харесай

Президентското вето скара депутатите и спря спорните промени в Закона за приватизацията
Президентското несъгласие скара депутатите и спря противоречивите промени в Закона за приватизацията
Депутатите се съобразиха с претекстовете на ветото на президента Румен Радев и гласоподаваха срещу текстовете от Закона за приватизацията и следприватизационен надзор, които президентът върна за наново разглеждане, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В президентските претекстове се показва, че по този начин направените промени ще доведат до преразглеждане на към този момент подписани приватизационни контракти в ущърб на страната и обществото.

Законът за приватизация и следприватизационен надзор не събра нужното болшинство в Народното събрание, като „ за “ гласоподаваха 0 народни представители, „ срещу “ – 185 и „ въздържали се “ - 2.

БГНЕС напомня, че противоречивите промени в закона бяха направени на 18 юли т. година, а съответен мотив за публичното неодобрение стана текст, предусещащ характерни отговорности за едно приватизирано сдружение да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според доста от анализаторите по този начин се икономисва на Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лв., които той би трябвало да заплати на страната по силата на правосъдно решение.

Новите текстове доведоха и до политически земетресения в ръководещото болшинство. НФСБ, една от партиите в „ Обединени патриоти “ и съдружен сътрудник в ръководството, разкритикува ръководещите от ГЕРБ поради нормативните промени, които дефинира като лобистки.

„ Удовлетворени сме от обстоятелството, че огромна част от претекстовете на ветото съответстват напълно с изложените от нас причини в пленарна зала при приемането на посочените правила “, съобщи националният представител от НФСБ Борис Ячев по време на дебатите. От партията са задоволени и от бързата реакция на президента и намират за вярно и отговорно решението на съдружните си сътрудници от ГЕРБ да трансформират позицията си, което да докара до отпадането от законопроекта на противоречивите два параграфа. „ От НФСБ ще продължим линията на държание в българския парламент за съществено отстояване на публичния интерес при приемането на законопроекти, без значение от кого са препоръчани в пленарна зала “, увери Ячев.

Действията на президента бяха приветствани и от „ Българска социалистическа партия за България “. „ Тези параграфи изрично и крещящо опонират на публичния интерес “, съобщи Румен Гечев. Според него направените противоречиви промени не са целели облагодетелстването единствено на една компания, а и на десетки други, с което е допустимо на българската стопанска система да бъдат нанесени вреди за стотици милиони левове. „ Тези компании са купили активите по занижени цени. Сега вносителите на проектозакона, който основателно връща президента, желаят да създадат втори подарък – да не вършат спомагателни вложения, да не резервират работни места, да не вършат софтуерни обновления “, сподели още Гечев.

Партиите от ръководещото болшинство също се съобразиха с претекстовете на наложеното несъгласие с аргумента, че по този начин ще отпаднат всички подозрения за лобизъм в интерес на една или друга страна.

От своя страна водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна Българска социалистическа партия в това, че „ хваща вълната “, с цел да получи по-голяма социална поддръжка. „ Знаем, че сте с приповдигнато въодушевление поради идното ви мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето кряскане, говорено и оплюване на политическия конкурент. Това не е политика. Това не е опция “, счита той. Цветанов разяснява, че политически сили, ситуирани в дясната част на залата в Народното събрание, не са взели участие в приватизацията и приемането на законодателство в годините на преход. „ Първият Закон за приватизацията беше признат 1992 година. Сега настоящият закон е признат 2002 година. Политическа партия ГЕРБ влезе е българския парламент 2009 година “, напомни той.

В рамките на дебатите изявление направи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ Събитията от последните дни, свързани с Закона за приватизацията и следприватизационен надзор, са най-ярък образец за три неща – власт и пари са сраснали в едно, власт и ползи са сраснали в едно и в България има каста, която си купува политици, без значение от кои цветове и без значение кога “, счита Нинова.

Според нея това е модел, завършен от неточности, насъбрани през последните 29 години преход, а днешната полемика е единствено един от образците за него. „ Няма антикорупционен орган, който да хване нито политик, нито предприемач, които са си написали закон, който ги пази. Днес корупцията не е закононарушение. Корупцията се трансформира в норма, предписание и закон, написани от вас “, обърна се Нинова към ръководещото болшинство и прикани този парламент да се разпусне. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР