Президентката на Словакия Зузана Чапутова се ядоса на премиера Игор

...
Президентката на Словакия Зузана Чапутова се ядоса на премиера Игор
Коментари Харесай

Коронавирус: в Словакия ще тестват всички

Президентката на Словакия Зузана Чапутова се ядоса на премиера Игор Матович, че я е държал в незнание. " Заявявам напълно намерено, че не считам това за вярно. Както и, че преди да бъде осведомен личният държавен глава, е осведомена министър-председателката на една друга страна от Европейски Съюз ", сподели Чапутова, визирайки Ангела Меркел. Матович бил разказал на канцлерката още по време на срещата на върха на Европейски Съюз какво възнамерява за справяне с ковид в Словакия.

Сънародниците му схванаха за желанията му предходната събота. " През последните три седмици подготвяхме най-голямата логистична интервенция, която в миналото е била осъществявана в Словакия: изцяло тестване на всички поданици за ковид в два следващи уикенда ", заяви Матович. В идващите две седмици всички пет милиона словаци на възраст над 10 години ще бъдат изследвани за коронавирусна зараза с антигенни проби. За задачата армията ще би трябвало да сътвори 5000 пункта за тестване в цялата страна. Както при избори, те ще бъдат ситуирани най-вече в учебните заведения и общинските служби. Главнокомандващ на армията е точно неинформираната навреме словашка президентка, откъдето произтича и нейното неодобрение.

Матович от своя страна споделя: " Та това е церемониална функционалност. Не е наложително в тези времена госпожа Чапутова да бъде осведомена автоматизирано за всяка стъпка на армията ".

Извън подозренията дали армията ще може да провежда такава акция за толкоз малко време, известието на премиера провокира и доста други въпроси. Павел Яркуска, президент на Епидемиологичното сдружение, вижда няколко риска: " Най-големият е обвързван с личния състав, защото единствено здравните служащи могат да вършат проби. А те са заети с битката за живота на тежко болните от ковид пациенти ".

Може ли медицинският личен състав да бъде изтеглен от клиниките, без това да заплаши работата в тях? А в случай че доста от здравните служащи се заразят? И какво ще стане, в случай че доста от тестванията се окажат позитивни? Разумно ли е въобще да се основат пунктове за тестване в учебните заведения?

" Ако установим огромен брой положителни пациенти, които би трябвало да бъдат сложени под карантина, а по-късно и техните контактни лица - това ще бъде доста огромен брой хора. А стопанската система има потребност от тях ", изяснява Яркуска. Асоциацията на работодателите вижда обстановката по същия метод, изключително откакто, съгласно Матович, тези, които не вземат участие непринудено в тестването, ще би трябвало да останат в карантина и в случай че не я съблюдават, ще ги чакат солидни санкции. Чапутова се опълчва на този проект. " Моята позиция по този въпрос е напълно ясна. Мисля, че тестването би трябвало да бъде непринудено. А в случай че има наказания, не може и дума да става за непринудено начинание. "

Но Матович и неговото държавно управление пренебрегват възраженията, в това число тези на специалистите, които настояват, че антигенните проби оферират единствено моментна фотография. Министър-председателят счита, че всеобщото тестване е единственият метод Словакия да избегне пътя на Чехия. " За мен това е последната опция. Това е изходът от пъкъла, към който сме се устремили. " Концепцията за тестване ще бъде тествана в четири области на Словакия, изключително наранени от ковид. В четвъртък обаче държавният спешен щаб разиска и алтернативата - цялостен локдаун. Точно като в Чехия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР