Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип

...
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Путин и Ердоган обсъдиха войната в Украйна и създаването на газов хъб в Турция

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден разискаха по телефона развитията в Украйна, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от международните организации и турските медии, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Двамата водачи са разискали и вероятната замяна на пленници, в частност на ранени пленници, сред Русия и Украйна.

Продължава размяната на отзиви по отношение на обстановката в Украйна, показаха в Кремъл.

Двамата водачи са разискали и използването на съглашението за зърнения кулоар.

На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища (износът бе спрян през февруари поради войната на Русия против Украйна). Дни преди плануваното приключване на съглашението на 19 ноември то бе удължено с още 120 дни.

В известието на Кремъл от през днешния ден се споделя още, че президентите са говорили по въпроси, свързани с нормализацията на турско-сирийските връзки, в това число в подтекста на самодейностите на Анкара за пускане на съвещания с присъединяване на съветски, турски и сирийски представители, показаха от Кремъл.

Лидерите са изтъкнали и смисъла на взаимната работа на Русия, Турция и Иран в границите на Процеса от Астана (за разрешаване на сирийската криза).

Двамата президенти са разискали още съдействието сред Москва и Анкара в областта на енергетиката, в частност за основаването на газов хъб.

Двете страни са удостоверили настояването за по-нататъшно сложно развиване на руско-турското съдействие. Сред предпочитаните въпроси е съдействието в областта на енергетиката, в това число доставките на съветски природен газ и основаването в Турция на районен газов хъб, е посочено в известието на Кремъл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР