Президентът Зеленски пристига във Вашингтон. Снимка: Володимир Зеленський/Facebook.Украинският президент Володимир

...
Президентът Зеленски пристига във Вашингтон. Снимка: Володимир Зеленський/Facebook.Украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски пристигна във Вашингтон, САЩ дава на Украйна „Пейтриът“

Президентът Зеленски идва във Вашингтон. Снимка: Володимир Зеленський/Facebook.
Украинският президент Володимир Зеленски дойде във Вашингтон, с цел да се срещне с президента Джо Байдън, да приказва пред Конгреса и да потърси „ оръжия, оръжия и още оръжия “ по време на първото си пътешестване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна преди 300 дни, съобщи „ Ройтерс “.

Преди визитата си Зеленски съобщи, че то има за цел да укрепи „ устойчивостта и отбранителните качества “ на Украйна на фона на многократните съветски ракетни и безпилотни офанзиви против енергийните и водните доставки на страната в разгара на зимата.

Политическият му консултант Михайло Подоляк съобщи, че визитата демонстрира високата степен на доверие сред двете страни и му дава опция да изясни от какви оръжия се нуждае Киев.

„ Това най-сетне поставя завършек на опитите на съветската страна да потвърди хипотетично възходящо изстудяване на двустранните ни връзки “, съобщи Подоляк пред „ Ройтерс “.

„ Това, несъмнено, не е даже покрай истината. Съединените щати недвусмислено поддържат Украйна “.

Преди идването на Зеленски държавният секретар Антъни Блинкен разгласи, че Съединените щати ще дават още 1,85 милиарда $ военна помощ за Украйна, в това число система за противовъздушна защита
„ Пейтриът “,
която да ѝ помогне да отблъсне съветските ракети.

„ Оръжия, оръжия и още оръжия. Важно е персонално да разбираем за какво ни трябват избрани типове оръжия “, съобщи Подоляк. „ По-специално бронирани машини, най-новите системи за противоракетна защита и ракети с огромен обхват на деяние “.

Зеленски се постара да остане покрай народа си по време на войната, с дръзки пътувания до бойните фронтове, безбройни диалози със международни водачи и речи по видеовръзка пред парламенти и интернационалните институции.

„ Днес съм във Вашингтон, с цел да благодаря на американския народ, на президента и на Конгреса за по този начин нужната им поддръжка. А също и да продължим съдействието, с цел да доближим успеха си. Ще проведа поредност от договаряния за подсилване на устойчивостта и отбранителните качества на Украйна. По-специално, с президента на Съединени американски щати Джо Байдън ще обсъдим двустранното съдействие сред Украйна и Съединените американски щати. През идната година би трябвало да върнем украинското знаме и свободата на цялата ни земя, на целия ни народ “, написа президентът Зеленски във Фейсбук.



Във Вашингтон той ще се срещне с Байдън в Белия дом в 21:30 часа българско време, ще взе участие в взаимна конференция с президента на Съединени американски щати, а по-късно ще отиде на Капитолийския рид, с цел да направи послание на взаимна сесия на Сената и Камарата на представителите на Съединени американски щати.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби съобщи пред MSNBC, че със Зеленски ще бъде разисквана дипломацията, само че украинският водач
няма да бъде подложен на напън за мирни договаряния.
Кърби съобщи, че Вашингтон не вижда никакви признаци, че съветският президент Владимир Путин е подготвен да се ангажира с миротворчески дейности.

„ Ясно е, че ще се уверим, че президентът Зеленски, когато напусне тази страна, знае, че си потегля с цялостната поддръжка на Съединените щати отсега нататък “, сподели Кирби пред MSNBC в настрана изявление по-рано.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР