Президентът Владимир Зеленски обяви създаването на отделен клон на армията

...
Президентът Владимир Зеленски обяви създаването на отделен клон на армията
Коментари Харесай

Как Украйна компенсира „гладуването за снаряди“ с „армия от дроно...

Президентът Владимир Зеленски разгласи основаването на обособен клон на армията - безпилотни самолети - който би трябвало да стандартизира и сплоти производството и потреблението на дронове. Подробностите за това организационно изобретение са незнайни. Но задачата му е ясна - би трябвало да трансформира БЛА в решителен фактор на бойното поле. За разлика от милиони снаряди, Украйна може да сглоби милиони дронове сама - от търговски елементи, закупени в чужбина. Освен това съдружниците в Европа са подготвени да оказват помощ: за това те са образували специфична коалиция от дронове. Какви са слабостите на този проект? Кои дронове преобладават на бойното поле в Украйна през днешния ден? И ще съумеят ли да заместят артилерията - най-малко в дълготраен проект? Ние учим настоящото положение на „ войната с дронове “ - и нейното значение за изхода от целия спор.

През двете години на война дроновете в действителност трансформираха метода, по който се води въоръжена война - само че не като самостоятелен тип военни сили, която може да размени всички останали. Безпилотните транспортни средства са положителни като значим помощен детайл, който покачва успеваемостта на други военни принадлежности - основно същата артилерия. По-долу ще приказваме за това какво липсва на дроните, с цел да решат всички проблеми без значение.

 

Практиката демонстрира, че ще бъде доста мъчно да се реализира преимущество пред Русия в количеството и качеството на безпилотните самолети, създавани от въоръжените сили на Украйна. Врагът, макар глобите, има достъп до същите търговски технологии и материали (предимно от китайски произход) за основаване на дронове; Масовото произвеждане на БЛА в Русия е добре открито, както и образованието на водачи. В избрани позиции в обсега на безпилотните самолети съветските въоръжени сили са поели водачество - и се пробват да преодолеят качествената разлика, където тя съществува. По отношение на опциите за битка с безпилотни самолети Русия поддържа устойчиво (поне количествено) преимущество. Увеличаването на производството и подобряването на качеството на безпилотните самолети евентуално ще помогне на украинските въоръжени сили да сдържат съветското нахлуване, само че успеха на земята с - в най-хубавия случай - равни благоприятни условия във въздуха е малко евентуална.

Какви дронове се употребяват във война? И кои преобладават на бойното поле през днешния ден?

Безпилотните летящи (и плаващи) транспортни средства във войната в Украйна могат да бъдат разграничени на две огромни групи:

Невъоръжени дронове, употребявани за разузнаване, в допълнение опознаване на цели и целеуказване (както и за основаване на изображения, нужни за осведомителна война). Като предписание те се употребяват дружно с други типове оръжия (главно артилерия) и въоръжени дронове.

Дронове с експлозиви и подготвени муниции, които могат независимо да поразяват противников цели.
Тези класове дронове с кардинално разнообразни задания от своя страна могат да се разделят на подгрупи – по обсег, система за ръководство и ориентиране и въоръжение.

 

Разузнавателни дронове

 

.

Малки квадрокоптери, употребявани от единици с размери от отряд (около 10 души) до батальон (до 500 души). Именно тези дронове - нормално търговски, създадени в Китай (от DJI и Autel Robotics) - трансформираха метода, по който се водеше войната в първите месеци на нейната пълномащабна фаза. Сега никоя единица не може да взе участие дейно в борби без разузнаване с дрон. Това разузнаване разрешава да се разпознават цели и да се нанасят удари по тях непосредствено на предната линия и в самия гръб. Смята се, че необятното потребление на такива дронове е направило фронтовата линия „ транспарантна “, разсейвайки нормалната „ мъгла на войната “. Поради тази бистрота врагът не може да концентрира сили на тактическо равнище, с цел да пробие защитата с един удар. Дроновете имат по-лесно ръководство и системи за поддръжка за неопитни консуматори (като режим на полет, основан на сателитен навигационен сигнал и автоматизирано връщане в базата). Тези режими имат както явни преимущества, по този начин и радикални дефекти, които ще бъдат прегледани по-долу.

 

Специално създадените разследващи дронове имат по-голям обхват от комерсиалните дронове. Преди войната съветското командване смяташе, че такива безпилотни самолети, минали многогодишни проби от войските, които имат предпазени канали за връзка и надзор, ще бъдат задоволителни за бойни дейности. На тяхна основа е трябвало да се основат „ очертания за разузнаване и огън “: жестоко казано, дрон (например самолетен вид „ Орлан “) би трябвало да разпознава цели и да даде целеуказание на артилерията, с цел да ги унищожи. Освен всичко друго, някои от безпилотните самолети са имали системи за лазерно осветление на задачите за потребление по отношение на високоточни управляеми снаряди „ Краснопол “ с диаметър 152 мм. Предполагаше се, че сходни дронове ще разрешат да се правят точни удари на дълбочина от няколко десетки километра. БПЛА бяха причислени към артилерийски елементи и съединения и висшестоящи щабове.

В началото на войната този проект не проработи: съветската войска, която разчиташе на скъпи и малцина артилерийски разследващи дронове, трябваше да настигне украинските въоръжени сили, където дребните разследващи квадрокоптери незабавно станаха необятно публикувани (включително в тактическо равнище непосредствено на бойното поле). В резултат на това съветските въоръжени сили – късно, само че относително дейно – използваха своите системи за радиоелектронна битка (РЕБ) за битка с квадрокоптерите. Това съществено затрудни потреблението на сходни дронове от украинска страна.

 

Въоръжени дронове

Първоначално и двамата съперници имаха намерение да употребяват атакуващи БПЛА - аналози на бойни самолети, въоръжени с прецизни бомби и ракети. Основата на парка от атакуващи безпилотни самолети на украинските въоръжени сили бяха създадените в Турция БПЛА Bayraktar (до началото на войната Украйна получи няколко десетки от тези огромни безпилотни самолети със междинна височина и муниции за тях). Руските въоръжени сили не разработваха интензивно сходен модел, тествайки ударни БПЛА „ Орион “ и други. Такива дронове са по-лоши от стандартните бойни самолети по всевъзможен метод, като се изключи способността на операторите да поемат по-големи опасности от водачите на самолети и хеликоптери. Ако дронове бяха изгубени от противовъздушен огън или системи за електронна война, техният водач със скъпо образование оставаше жив, което теоретично позволяваше изпращането на такива самолети на по-рискови задачи. Още първите месеци на войната обаче демонстрираха, че оживелите водачи на атакуващи дронове могат бързо да изгубят работата си: огромните дронове, работещи високо над хоризонта, се оказаха лесна плячка за противовъздушната защита на съперника. Така безпилотните самолети, които се смятаха (след сполучливата война в Карабах през 2020 г.) за главното средство на „ войните на бъдещето с безпилотни самолети “, в действителност напуснаха историческата сцена.

 

Търговски дронове със системи за изхвърляне на муниции

Идеята не е нова: комерсиалните квадрокоптери (от същия DJI) бяха употребявани като леки бомбардировачи от ISIS в Сирия и Ирак през 2018 година Много дронове имаха лична авансово конфигурирана система за освобождение (например за въздушно разпространяване на играчки на детски партита). И майстори в разнообразни райони на света са ги модифицирали (и боеприпаси), с цел да усилят точността и тежестта на потребния товар. През 2022 година и началото на 2023 година „ капките “ станаха главната приложимост на въоръжени дронове.

Подобно на разследващите квадрокоптери, „ бомбардировачите “, основани на дронове DJI „ отвън кутията “, страдат от всички дефекти на комерсиалните артикули: каналът за ръководство има добре позната радиочестота, автоматизацията е обвързвана със сателитна навигация - всички тези сигнали могат да бъдат потиснати. Не единствено това, DJI е присъединила отдалечена система за локализиране на дрона - и, още по-лошо, неговия оператор. Тези дефекти бяха отстранени през 2023 година от съветските разработчици на програмен продукт в в този момент известния „ фърмуер 1001 “. Той също по този начин ви разрешава да измененията радиочестотата на системата за ръководство. По-късно украинските военни също получиха достъп до фърмуера. Това задържа комерсиалните дронове на бойното поле. Въпреки това, тяхното значение (с изключение на разследващите функции) продължава да понижава заради появяването на по-ефективни въоръжени БЛА. Факт е, че комерсиалните дронове, макар новия фърмуер, към момента са доста чувствителни към вражеските системи за електронна война.

Камикадзе дронове FPV

По предписание това са квадрокоптери, съединени от вносни елементи (най-често китайски), без системи, които улесняват ръководството - и утежняват бойните характерности. За разлика от комерсиалните модели, FPV дроните могат да се ръководят на разнообразни честоти (с необятен диапазон). В допълнение, техните основатели максимизират потребния товар, като отстраняват „ ненужните “ функционалности и елементи, които са авансово конфигурирани на търговски дронове. Това им разрешава да бъдат въоръжени не с дребни гранати, като „ бомбардировачи “, а с мощни муниции от противотанкови гранатомети. В същото време FPV дроновете имат и значителен минус – мъчно се ръководят (дори благодарение на специфични очила); Те са несъответствуващи за интервенции като част от стандартна мотострелкова единица - нужни са опитни оператори и сервизи за поддръжка. Следователно и двете армии бързо стигнаха до една и съща организационна форма - те сътвориха специфични отряди от оператори на FPV безпилотни самолети, които са причислени към мотострелкови формирования (бригади, дивизии) или даже формирования (армии, корпуси или оперативни направления). От началото на 2023 година броят на безпилотните самолети-камикадзе на въоръжение в украинските въоръжени сили и въоръжените сили на Русия бързо набъбна. До 2024 година те се трансфораха в едно от главните средства за поразяване на цели на фронтовата линия и в непосредствения гръб.

Специално проектирани дронове камикадзе с огромен обхват (безпилотни боеприпаси) за заличаване на „ специфични “ мобилни цели: артилерийски установки, системи за противовъздушна защита, системи за електронна битка и други Използват се в един комплекс с дронове за далечно разузнаване, които разузнават цели и, в случай че е належащо, работи като ретранслатор на сигнала за дронове камикадзе (за увеличение на обсега на използване). Тук Русия доста изпреварва украинските въоръжени сили: съветските въоръжени сили са въоръжени с комплекс, състоящ се от дрон камикадзе Lancet (няколко модификации) и разследващ БЛА ZALA. Публикувани са повече от хиляда видеоклипа на офанзиви от тези системи против артилерия, противовъздушна защита и други значими цели. Ланцетите в действителност поеха част от функционалностите на съветската артилерия, най-вече в битката с артилерията на украинските въоръжени сили. Това се дължи на минусите на съветските оръдия: множеството от тях имат по-малък обхват от тези, доставени от Запада на Украйна, и затова не могат да водят контрабатарейна борба при равни условия. „ Ланцетите “, способни да нанасят удари на десетки километри дружно с релеен дрон, отчасти вземат решение този проблем.

По-големи " бомбардировачи "

 

Украинските въоръжени сили от дълго време са приспособили огромни селскостопански дронове за нанасяне на удари по съветски войски. Те са в положение да носят повече от 10 кг потребен товар (например да пуснат няколко противотанкови мини с такова тегло - или десетки гранати) и с помощта на термовизионни камери работят през нощта - когато бойните елементи на фронта, изтощени от дневни нападения с дронове, пробват се да получат хранителни запаси и подкрепления. Тези дронове постоянно работят като информационно реле за по-малки UAV, което им разрешава да нанасят удари на по-голямо разстояние. Руските войски назовават ​​такива устройства на въоръжение в украинските въоръжени сили „ Баба Яга “ - и признават тяхната висока успеваемост.

И двете армии изпитват дефицит на ракети с огромен обхват за поразяване на цели в дълбокия гръб. Освен това Украйна е принудена да вземе поради рестриктивните мерки за потреблението на такива ракети от снабдители - западни страни. Те не разрешават офанзиви с оръжията си на интернационално приетата територия на Русия, където са ситуирани най-важните цели - летища на военната авиация, хранилища за муниции, запаси от гориво и военни фабрики. Следователно някои от дилемите, които ракетите могат да решат, се разпореждат на дронове камикадзе с огромен обхват (с радиус на проваляне от стотици и даже хиляди километри). Русия имаше голямо преимущество в този клас дронове, когато закупи БЛА Shahed от Иран и лиценз за производството им. Украйна обаче понижава изоставането посредством разнообразни модели на лична разработка - въз основата на непознати мотори и други елементи. През последните седмици украинските въоръжени сили са нанесли най-малко толкоз удари с дронове на дълги дистанции против цели в Русия, колкото съветските въоръжени сили са нанасяли против цели в Украйна. Дроновете, несъмнено, отстъпват във връзка с потребен товар и дарба за заобикаляне на противовъздушната защита на съвсем всички типове ракети - както крилати, по този начин и балистични. Те обаче се възползват от цената и лекотата на произвеждане. Може би те не предизвикват сериозни стопански и военни вреди, само че несъмнено принуждават врага да изразходва огромни запаси за образуване на разузнаване, противовъздушна защита и електронна война.

Какви са преимуществата и минусите на дроновете по време на война?

От описанията на дроновете, употребявани от двете страни, може да се заключи, че тези БПЛА не съставляват гражданска война във военното дело; съвсем всички от тях са били употребявани преди руско-украинската война в други спорове.

 

Всички тези дронове не са роботи. Нито една от страните не е съумяла да сътвори нито в действителност самостоятелни UAV, нито „ рой дронове “, в който оператор управлява една машина и посредством нея всички останали.

 

Въпреки общоприетото име зад съвсем всеки „ дрон “ в тази война има „ водач “. По предписание потреблението на въоръжен дрон изисква най-малко още един - също с " водач " - за осъществяване на разузнаване. Освен това „ водачите “, които изискват няколко седмици или даже месеци образование, с цел да работят дейно, се подкрепят от няколко техници, сигналисти и други

Полуавтономните дронове - руско-иранските далекобойни Shaheds (Gerani) и техните украински аналози - употребяват елементарни системи за ръководство и ориентиране. Същите - единствено доста по-технологично напреднали и ефикасни - се употребяват в крилатите ракети от няколко десетилетия.

Използваните дронове носят дребен потребен товар - с порядък по-малък от този на сходни оръжия, които не се назовават ​​ " дронове ". БПЛА с огромен обхват носят десетки килограми експлозиви, а крилатите ракети носят стотици. Снаряд с диаметър 152/155 mm доставя към шест до седем кг експлозив към задачата, до момента в който FPV дрон с граната RPG-7 доставя по-малко от кг.
По отношение на обсега на потребление дроновете-камикадзе отстъпват на артилерийските системи: даже и с ретранслатор на БЛА, FPV дроновете могат да поразят цел на 10 километра, а оръдието на артилерията - на 15 и повече (с регулируеми снаряди - на десетки километра). Това разрешава на артилерията както да поразява цели в тила, по този начин и да маневрира с огън по фронта.

Основното преимущество на дроновете е високата им акуратност. Две години пълномащабна война потвърдиха, че без способността за тъкмо поразяване на задачата с един арсенал успеха в подобен натоварен спор е невъзможна. До края на 2022 година съветските въоръжени сили се опитваха да водят война съгласно старите правила, като губеха - постоянно на вятъра - артилерийски муниции и неуправляеми ракети за самолети и хеликоптери (последната тактичност беше употребена и от украинските ВВС). Този път бързо докара до задънена улица, изчерпвайки големи ресурси от черупки. Дроновете — дружно с други евтини муниции с точно ориентиране — разрешиха на войната да продължи с години. А разследващите БПЛА понижиха потреблението на артилерийски снаряди със същата (или даже по-голяма) успеваемост до допустими стойности. Същите съветски въоръжени сили в този момент изразходват няколко пъти по-малко снаряди, в сравнение с през лятото на 2022 година (по време на настъплението против Лисичанск и Северодонецк), с сходни резултати.

Значи дроновете в действителност могат да заменят артилерията?

Все още не. Това се затруднява от изброените дефекти, които оставят ниша на дроновете като значим, само че помощен тип оръжие. Простото увеличение на броя да вземем за пример на FPV дронове няма да разреши решаването на всички задания, които сега са предоставени на артилерията и стандартната авиация.

 

Украински уеб сайтове, превод ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР