Президентът Владимир Путин смени в понеделник посланика на Русия в

...
Президентът Владимир Путин смени в понеделник посланика на Русия в
Коментари Харесай

Путин смени посланика в Сърбия

Президентът Владимир Путин смени в понеделник посланика на Русия в Белград и изпрати на негово място някогашния дипломат в Босна и Херцеговина, който сега управлява Четвърти европейски департамент на външното министерство в Москва.

Не са посочени аргументи за промяната на Александър Чепурин с Александър Боцан-Харченко.

Започналият през 2012 година мандат на Чепурин съответства с две визити на Путин в Белград, само че и с опита за прелом в Черна гора, който съгласно обвиняването е бил квалифициран благодарение на руснаци, настоящи и от Сърбия; с бавене на строителството на сектора за продължение на " Турски поток " от българската до унгарската граница и в последно време с случая с съветски чиновник на Организация на обединените нации в Косово, който съгласно управляващите в Прищина е попречил интервенция против проведената престъпност в обитаемоте най-вече със сърби северни елементи на страната.

Михаил Красношчеков бе ранен и се наложи посолството в Белград да упорства за освобождението му. Президентът Рамуш Харадинай съобщи, че той е разгласен за личност нон грата и няма да му се разреши да се върне в Косово. От Организация на обединените нации отвърнаха, че това е механически невероятно поради специфични му статут на чиновник на организацията.

Вероятно най-драматичната смяна бе признанието в края на май от президента Александър Вучич, че Сърбия е е изгубила Косово. В словото си в Народното събрание на 27 май той опита да убеди депутатите, че страната най-сетне би трябвало да одобри, че е изгубила надзор над някогашната провинция и да потърсят компромис в връзките с управляващите в Прищина.

Боцан-Харченко ръководеше в интервала 2009-214 година посолството в Сараево, а това е и време на бързо доближаване сред Москва и сръбския водач Мирослав Додик. Преди това той бе съветски представител в комисията за договарянията за Косово. След мандата в Босна той оглави в министерството в Москва департамента, отговарящ за Балканите - от Словения до Турция и Кипър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР