Президентът Стево Пендаровски предложи на заседанието на Съвета за сигурностна

...
Президентът Стево Пендаровски предложи на заседанието на Съвета за сигурностна
Коментари Харесай

Пендаровски иска забрана за Джамбазки и други да влизат в РСМ

Президентът Стево Пендаровски предложи на съвещанието на Съвета за сигурностна Република Северна Македония държавното управление и Министерството на външните работи да разгласят българския евродепутат Ангел Джамбаски за личност нон грата, което би означавало да му бъде неразрешено да влиза югозападната ни съседка. Освен за него, президентът предлага възбрана и за други български жители, поради " унижения и отричането на македонския народ “, написа скопското електронно издание " А1 Он “ .

" На сходни антидържавни акции, провеждани от политически партии и персони, можем да отговорим по два метода. Първият е с културно-дипломатическата изразителност както до момента и този цикъл от провокации, който провокира принуждение, сигурно няма да завърши. Второ, с ограничения, които всяка сериозна и проведена страна взема в такива случаи. Моето предложение към държавното управление е в сходство с наредбите на Закона за чужденците да се забрани влизането им в страната, да се забрани влизането на народен представител от България в Европейския парламент и на няколко други лица, които са жители на България, заради дейности, които са подхванали преди и не престават да подхващат против страната ни. Законовите условия за такава мярка са съществували преди и не престават да съществуват, а точно опасност за националната сигурност, опасност за публичния ред и опасност за интернационалните връзки на РСМ. Това значи, че в случай че лицата са отвън страната, те няма да бъдат позволени и ще бъдат оповестени за личност нон грата “, съобщи Пендаровски.

Някои от лицата, за които Пендаровски изиска възбрана за влизане в Македония, към този момент са получили ограничения и са експулсирани.

" Поводът за съвещанието на Съвета за сигурност не беше единствено злополучното събитие в Охрид, тъй като това е единствено дребна част от мозайката. Според наличните разбори и познания става въпрос за проведена активност от структури в България, която се засилва след приемането на преговорната рамка през юли предходната година. Тези структури са мобилизирани логистично и финансово, с цел да подкрепят проведеното идване на повече хора на 4 февруари, когато честваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и способените органи не би трябвало да бъдат безмълвни наблюдаващи на протичащото се “, добави президентът на югозападната ни съседка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР