Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии. Той

...
Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии. Той
Коментари Харесай

Конституционалист: Не виждам основание изборът на съдии да бъде п...

Президентът сезира Конституционния съд против избора на нови съдии. Той приканва да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

 

„ Не виждам съображение изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен. Има константна процедура на съда за това по кое време стартира мандатът на съдиите. Той е избран от Конституцията и от закона. Решението на Народно събрание въобще не трябваше да касае мандата. Досега такава процедура не е имало ”, сподели Моллов.

По думите му изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков не е противконституционен, а официално условията са спазени.

 

Според Oрлин Колев, учител по Конституционно право, президентът следва да бъде деликатен в своето политическо говорене. Колев посочи, че има рецензии към настояването на Радев, тъй като то е безпричинно. Той добави, че за противоконституционна може да бъде оповестена единствено частта за 9-годишния мандат.

 

Орлин Колев добави, че клетвата би следвало да е изпълнена в едноседмичен период. „ Искането на президента пред Конституционния съд не би трябвало да я осуети ”, акцентира той.

 

ФрогНюз напомня, че 14 от общо 27 адвокатски съвета в страната приканиха Народното събрание да анулира решенията си, с които предишния петък избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Според представителите на адвокатурата " попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия ".

В позицията се подлагат на критика бързината на процедурата, по която Атанасова и Белазелков бяха определени, както и записаният в гласуваните решения деветгодишен мандат.

 

" Като юристи и адвокати не можем да следим безучастно сходни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в страната, водещи до разграждане на държавността ", се споделя в позицията на адвокатските препоръки на колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

 

Междувременно от Инициатива " Правосъдие за всеки " оповестиха, че на следващия ден вечер провеждат митинг под надпис:

" Конституционен съд под блокада! Да защитим правото и демокрацията! “.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР