Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство с

...
Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство с
Коментари Харесай

Радев на консултациите: ГЕРБ има голямата отговорност да състави правителство

Президентът Румен Радев стартира консултациите за сформиране на държавно управление с първата по бройка парламентарна група ГЕРБ-СДС.

" Вярвам, че осъзнавате, че успеха ви на изборите е една голяма отговорност, тъй като страната е в тежка политическа и социално-икономическа рецесия ", съобщи при започване на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предварителния избор.

" Очакванията към носителите на първия мандат са огромни за сформиране на държавно управление, което да може да поеме отговорност за страната ", посочи президента. Той акцентира, че образуването на кабинет ще бъде основно за дължината на живота на 48-ото Народно заседание.

" След няколко избора още веднъж ГЕРБ-СДС сме първа политическа мощ. Това го отдаваме частично на разбирането на жителите, че би трябвало да приключат опитите в страната ", уточни от своя страна Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ. " Положихме всички старания с цел да има работещо Народно заседание. Парламентът към този момент работи и се организират чувания и диспути по закони ", посочи още тя.

" Едно от главните провокации ще е зимата, приходите на жителите, поръчките от някои политически сили, че този спор за възможен бюджет 2023 може да се трансформира в сватбарско наддаване, в подтекста на това, че може още веднъж да има предварителни избори, е тематика за сериозен спор. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред последващо предизвикателство на идващ стадий, добави Атанасова.

Президентът уточни, че чака да чуе от най-голямата ПГ в Народното събрание визията им за антикризисните ограничения, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по проекта за резистентност и възобновяване, промяната на управленията в редица значими институции в страната, чийто мандат е изминал. " Приемането на еврото не може да се случи от шеф на Българска народна банка с изминал мандат ", безапелационен беше той.

Румен Радев акцентира на старта на консултациите, че чака партиите в Народното събрание да поемат отговорността си и да не се позволява грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата активност на Народното събрание.

" Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния избирателен детайл, и дали той ще даде опция за извършване на целите. Или ще отидем на 3% недостиг, или на 6.6% в цялостно нарушаване на Маастрихтските критерии ", уточни Радев.

Делян Добрев показа по време на консултациите седемтте антикризисни ограничения, които ГЕРБ ще внесе в Народното събрание. " За първи път от началото на годината служебният кабинет организира търг за покупка на газ. Отстъпките, които се реализираха, са надалеч по-добри от предходните контракти за доставка на газ. От първи януари ще желаеме нова тръжна процедура за доставка на газ, тъй като това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при съблюдаване на периода от 1 януари 2024 година ", осведоми Добрев.

ГЕРБ и Радев влязоха в спор по военната тематика, като депутатите акцентираха, че България е считана за слаб член на НАТО и в алианса не гледат добре на обстоятелството, че страната ни има решение да не се дава въоръжение на Украйна.
"
Аз съм участвал на всички срещи на върха и на нито една не е казано, че България е неефетивен член на НАТО. Както и няма нито един документ или условие, което да задължава страните да дават оръжие ", безапелационен беше президентът.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР