Президентът Румен Радев връчи днес Почетния знак на държавния глава

...
Президентът Румен Радев връчи днес Почетния знак на държавния глава
Коментари Харесай

Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на ФЖМК

Президентът Румен Радев връчи през днешния ден Почетния знак на президента на Факултета по публицистика и всеобща връзка (ФЖМК) на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за 70-годишнината от основаването на специалността " Журналистика ". Отличието беше получено от декана на ФЖМК проф. доктор Веселина Вълканова на академичното празненство за 70 години на специалността " Журналистика "  в аулата на Софийския университет, написа Българска телеграфна агенция.

През академичната 2022/2023 година Факултетът по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет " Св. Климент Охридски " празнува 70-годишнината от основаването на специалността " Журналистика ", с което се слага началото на висшето академично обучение по публицистика в България.

В словото си президентът благодари на декана на ФЖМК проф. доктор Веселина Вълканова, че може да показа дружно с ФКМЖ честването на 70-годишнината от основаването на специалността " Журналистика ".

" Свикнали сме да се приказва, че публицистиката не е специалност, а задача. За българската публицистика тази задача води началото си от годините на Възраждането, когато точно вестникарите станаха изразители на националния блян, проправиха пътя към нова България, а печатните издания бяха нашите институции преди да възкръсне страната. От тези възрожденски времена до през днешния ден медиите претърпяха редица политически, стопански, софтуерни трансформации, само че неизменим остава фактът, че никоя ера не е удобна за публицистите, отдадени на истината, а властта постоянно се стреми да ограничи гласа им. Затова и през днешния ден мисионерската ви роля е все по този начин нужна и значима в отбрана на публичния интерес и в контраст на апатията и лъжата " , сподели в словото си президентът Румен Радев. 

Държавният глава се обърна с думи на благодарност към управлението и преподавателите във ФЖМК, тъй като запазвайки богатите обичаи на този факултет, съумяват да ги надградят с най-съвременни форми и способи на образование, както и тъй като предизвикат у студентите сериозно мислене и доста значимо - чувствителност, сензитивност към проблемите на обществото. 

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов сподели, че с изключение на с смяната на технологиите, образованието по публицистика се е развивало и продължава да се развива в доста динамична обществена среда .

„ В новата плуралистична среда българските публицисти, а и приключилите в специалностите по връзки, получиха доста благоприятни условия, само че и се сблъскаха с новите провокации. През всички тези години обаче от университетската пейка на специалността излязоха няколко генерации водещи български публицисти, с голямо въздействие върху културата и с голям принос за развиването на гражданското общество в България “ , акцентира министър Пенов.

Проф. доктор Веселина Вълканова - декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка, от своя страна сподели: " Журналистът е наеман, уволняван, унижаван, назначаван, редактиран, поучаван, порицаван ", сподели в словото си деканът на ФЖМК, само че акцентира, че в днешния комплициран свят публицистиката остава с призванието да служи на обществото и да слага най-високите условия пред политиците, че служат и са виновни за главните човешки права. Задълженията на специалността, публичните упования, претенциите, имплицитните морални задания на публицистиката надвишават тези на другите специалности и макар всички предразсъдъци, че задачата на самостоятелната публицистика е невъзможна, има кореспонденти и репортажи, има вести и новинари, има коментатори и мнения. "

В препълнената зала на СУ участваха генералният шеф и заместник-генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) - Кирил Вълчев и Евгения Друмева, Петко Азманов - основен редактор на Дирекция " Международна информация " в Българска телеграфна агенция, генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев, представители на медии, измежду които и доста телевизионни публицисти, преподаватели и студенти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР