Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в изборите

...
Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в изборите
Коментари Харесай

Румен Радев гласува и не отговори на един въпрос

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и за кметове в регион „ Слатина “ в София.

„ Гласувах за това София да се развива като столица на страната, като град в полза на своите жители, град в който те живеят и несъмнено, в който обществените средства се харчат транспарантно и ефективно”, сподели той откакто пусна бюлетините.

„ Призовавам българите да гласоподават през днешния ден и да не оставят някой да дефинира бъдещето место тях”, добави той. По думите му, единствено всеобщият избор може да обезсмисли купения избор.

На въпрос по кое време ще подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор, президентът отговори: „ Мисля, че това не е тематика на днешния ден. Местните избори са извънредно важни”.


„ Ще подходя съгласно избраните ми в Конституция правомощия”, сподели още той.

На въпрос дали ще предложения Гешев на среща, Радев отговори: „ Няма да работя под напън от която и да е страна”.

Помолен да разяснява и думите на премиера Бойко Борисов по тематиката, Радев съобщи: „ Това е следващ опит на Борисов да трансферира неговата отговорност към някой различен. Не президентът номинира и избира основен прокурор във Висш съдебен съвет. И тъкмо във Висш съдебен съвет Борисов има голямо въздействие в лицето на парламентарната квота”.

„ Помните, министър председателят не се стеснява да трансформира ръководителя на Народното събрание, само че заобикаля да поеме политическа отговорност за гласа на хората, които той изпрати във Висш съдебен съвет. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правораздаването, който по закон имаше правото, а съгласно мен и задължението, да издигне собствен претендент с цел да има действително състезание”, съобщи президентът.

„ Изборът не се прави от президента. Нека никой не вменява на президента номинация и избор”, акцентира Радев.



На въпрос по кое време ще вземе решение за подписването на указа, той отвърна: „ В обозрим срок”.

„ Нека осигурим успокоение, през днешния ден е ден за локални избори, дано няма никакви външни вмешателства”, прикани президентът.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР