Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за

...
Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за
Коментари Харесай

Президентът удостои с държавни отличия шестима българи

Президентът Румен Радев удостои с държавни оценки шестима българи за принос в разнообразни сфери на публичния живот, науката и спорта. Церемонията се организира в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с медал „ Стара планина “ първа степен. С най-висшето държавно отличие президентът награди и проектант Елко Хазан. Проф. Рахамин Шекерджийски също беше отличен с медал „ Стара планина “ първа степен. Румен Радев удостои проф. Стефан Хаджитодоров с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен, а Васил Долапчиев с медал „ За гражданска заслуга “ втора степен.



Богдан Николов беше награден за извънредно огромните му заслуги към България в региона на спорта. Това се показва в претекстовете на предлагането на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 година в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 година Кариерата му минава през два съществени интервала: като играч по мотоциклетизъм на писта и като ръководител на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като играч по мотоциклетизъм Богдан Николов минава през всички равнища - от монтьор на състезателен клуб (1972 г.) до международен първенец през 1992 година Общо за своята дейна спортна активност, за интервала 1973 – 1992 година, Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски трофеи и 5 интернационалните.



Илиана Раева беше удостоена с ордена за извънредно огромните ѝ заслуги към България в региона на спорта, написа в претекстовете на Министерски съвет. Пътят на Илиана Раева е посипан с голям брой победи - като гимнастичка, като треньор, като основател на първия частен състезателен клуб по художествена гимнастика и първенци, като треньор и старши треньор в националния тим по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, ръководител на треньорския съвет и ръководител на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Архитект Елко Хазан беше награден за неговата просветителска активност по повод приноса на България за избавяне на българските евреи по време на Втората международна война. Архитект Хазан е роден през 1948 година в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше обучение по компетентност „ Архитектура “. Работи дълги години като проектант. След привършване на кариерата си като проектант, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за Спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта. Инициира и провежда научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, обществени изяви в средствата за всеобщи връзки, се показва в мовитите на кабинета.

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски е прочут като „ бащата на беналгина ". Проф. Шекерджийски е бележит академик в региона на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е донор на учебни заведения, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града. Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени артикули, като 30 от тях са сполучливо внедрени и добре познати в практиката, измежду които и беналгина - хапчето срещу болежка, написа в претекстовете на държавното управление.

Проф. Стефан Хаджитодоров беше награден за неговите огромни заслуги в региона на науката. Той приключва компетентност " Автоматика и телемеханика " във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1978 година Година по-късно приключва и като инженер-математик в Центъра по приложна математика в същия институт. Избран е за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в региона на инженерните науки през 2014 година От месец януари 2021 година е заместник-председател на Българска академия на науките, се показва в претекстовете на Министерски съвет.



Васил Долапчиев получи оценката поради заслугите му за развиване и подсилване на гражданското общество при създаването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Като дълготраен ръководител на Управителния съвет на Съюза на слепите в България, Васил Долапчиев има значителен принос за развиването и активността на сдружението и за одобряването му като авторитетна организация с висок интернационален авторитет посредством дейната си поддръжка за идеята за заслужен живот на хората със зрителни увреждания, написа в претекстовете на Министерски съвет.









Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР