Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за

...
Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за
Коментари Харесай

Преди заседанието на КСНС за Северна Македония - какво очакват експертите

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по тематиката за консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз. Фокус ще е позицията на България във връзка с Северна Македония. Преди съвещанието тематиката бе коментирана от редица специалисти.

Важно е да няма политическо земетресение във връзка с участието на Северна Македония. Югозападната ни съседка би трябвало да съблюдава контракта за добросъседство, което сега не се прави. Тази позиция изрази пред Българска национална телевизия доцент Наум Кайчев, зам.-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония.

По думите му в договарянията би трябвало да има прагматизъм и натурализъм , защото имало доста подводни камъни. Освен това има доста неща, които да бъдат наваксани. В връзките сред двете страни има декаданс, а не напредък, добави Кайчев.
 Кирил Петков: Не променяме позиции по отношение на Р. Северна Македония
Кирил Петков: Не променяме позиции по отношение на Р. Северна Македония

Ще покажем разликата сред положителни пожелания и действителни резултати

Според историка и анализатор Явор Сидеров има външен напън по тематиката за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз и доказателство за това за него е

Не чакам да се случат някакви чудеса на днешния КСНС. Българската позиция е непроменима, сподели той. И добави, че информационните канали сред България и Северна Македония са запушени.

Пред Нова телевизия проф. Ивайло Дичев разяснява, че с ветото си по отношение на Северна Македония България е направила съдбовна неточност.

" Оставихме района да не се развива, пропуснахме шанса да станем водачи на европейското уголемение. За три години това несъгласие направи нещо, за което на Тито му бяха потребности 30 години - насъска двата народа едни против други. Дано през днешния ден се откри някакво решение ", уточни той.

" Подкрепям повдигането на ветото. След днешния КСНС би трябвало да се стартира съдействие в превоза, стопанската система и културата. Надявам се през днешния ден да няма популистки разминавания ", безапелационен бе Дичев.
 Бивш ръководител на Народното събрание в Скопие: България е най-големият зложелател
Бивш ръководител на Народното събрание в Скопие: България е най-големият зложелател

Тито Петковски беше и претендент за президент...

Андрей Врабчев от Фондация " Татковина " акцентира, че и в двете общества най-шумните гласове са на хора, които или са свързани с крайнонационалистическите групировки или са на такива, чиято тирада е обвързвана с идеологическите лозунги на две общества, които към този момент не съществуват - на комунистическа България и на Югославия.

" Това, което се случи до момента, не беше верният метод в връзките ни, защото България не осъществя никакви изгоди от позицията си дотук. Апелираме и към двамата министър председатели да покажат благосклонност ", сподели още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР