Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии

...
Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии
Коментари Харесай

Започнаха допълнителните консултации при президента за излъчване на председател на ЦИК

Президентът Румен Радев свика на спомагателни съвещания парламентарно показаните партии и обединения - за лъчение на ръководител на Централната изборна комисия.

Причината е, че от обединението ГЕРБ-СДС отдръпнаха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов.

" Чух, че господин Борисов се отхвърля и отдръпва кандидатурата на господин Ципов. Г-жо Атанасова желая да поздравя особено Вас за това да наложите кандидатурата на господин Ципов. Точно по този начин би трябвало да се бори водачът на всяка парламентарна група - да отстоява ползите на своята партия. За страдание, вие и вашите гласоподаватели бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остава разновидността някои от по-малките партии да имат повече храброст, повече отговорност, да не се водят от тесни персонални сметки, а да поемат отговорност в името на провеждането на почтени, налични и транспарантни избори ", съобщи Радев.

" Считам, че е неточно да ме употребявате с цел да налагате кой е виновен и кой не. Тук стоят хора, които отхвърлиха да сформират държавно управление и върнаха бързо мандата. Единствено ГЕРБ показа освен състав и конструкция на Народно събрание, само че дадохме и кандидатура за ръководител на ЦИК ", отвърна Десислава Атанасова. Тя акцентира, че на предходните съвещания Ципов е бил тежко нападнат от всички на масата. " За зам.-председател предлагаме господин Димитър Димитров, а господин Ципов отдръпва декларацията си за единодушие ", сподели тя.

" Г-жо Атанасова да ви изтъквам ли думите, които споделих преди два дни? Вие познавате господин Борисов, а не аз и желая да му благодарите, че потвърди, че за него демокрацията не коства и 5 пари, тъй като той сподели, че ръководителят на ЦИК би трябвало да е от ГЕРБ, с цел да има народна власт ", поде Тошко Йорданов от " ИТН ".

" Вкарвате ни в лек парадокс, тъй като доколкото си припомням всички тук се подписаха в един протокол. Искате в този момент някой от нас да се откаже от зам.-председател, с цел да излъчи ръководител, само че това няма да стане ", сподели Йорданов.

Иван Иванов от Българска социалистическа партия съобщи, че поддържат свое мнение, че е недопустим претендент от ГЕРБ за ръководител на ЦИК, само че събитията са били такива. „ За нас е неясно и нелогично отдръпването на неговата кандидатура. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния развой. Имаме решение за неиздигане на претендент “, разяснява той.

ЦИК може да действа и без ръководител, до момента в който се назначи подобен – ние ще се съгласим с каквото и да е предложение, съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. „ Ситуацията е много странна, тъй като имаше поръчка от ГЕРБ да заеме председателското място. Притеснителни са претекстовете за отдръпването на кандидатурата. Правомощията на ръководителя на ЦИК са избрани от закона, само че той е един от груповия орган, ние ще се съгласим с каквито и да е оферти да има ръководител, само че ЦИК може да действа и без подобен, до момента в който се назначи “, разяснява Карадайъ.

Лидерът на „ Демократична България “ Христо Иванов уточни, че всяка такава процедура би трябвало да се употребява, с цел да се осъзнае нашата народна власт. „ ГЕРБ след изборите се пробва да твърди, че има избрани права, които се следват за тях. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, само че освен. И качествата имат значение. Това не са нападки. Качествата на един или различен човек за заемането на такава отговорност имат своето значение. Това, че една партия е получила доста гласове напълно не анулира обстоятелството, че може да има такова равнище на токсичност, че с нея не може да се работи. Когато виждаме, че ГЕРБ се държи като фактор, който основава безпорядък и неодобрява процесите, нещата би трябвало да се посочват с ясните имена “, сподели той.
https://www.facebook.com/President.bg/videos/767261920647137
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР