Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен

...
Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен
Коментари Харесай

Радев си взима мандата във вторник. Топката със съдебната реформа е в него - Политика

Президентът Румен Радев ще си вземе третия и финален изследователски мандат за сформиране на държавно управление във вторник в 10 ч., оповестиха от пресцентъра на президентството.

По-рано през днешния ден, когато Нинова разгласи, че връща мандата, тя даде поръчка за среща с Радев още в понеделник. Тогава обаче президентът има планувано посещаване на българо-турската граница с австрийския канцлер Карл Нехамер по отношение на готовността на България да се причисли към Шенген. 

Според Конституцията след връщането на мандата президентът следва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи нови избори. От датата на указа зависи по кое време ще са те - най-късно два месеца след публикуването акта. В главния закон обаче не е посочен период за разпускането на Народното събрание след връщането на третия мандат. Обикновено Радев забавя издаването на указа със седмица. Именно тук е разковничето - дали и какъв брой още в допълнение време ще бъде обещано на 48-ото Народно събрание.

В Народното събрание застояват два основни законопроекта, част от обещаваната от партиите правосъдна промяна. Това е проектозаконът за КПКОНПИ (срокът за оферти сред двете четения изтече през днешния ден - б.а.) и измененията в Наказателно-процесуален кодекс, касаещи въвеждането на механизма за следствие на основния прокурор (приети през вчерашния ден на първо четене в правна комисия - б.а.). В режим на изчакване са и още няколко законопроекта по Плана за възобновяване и резистентност, от чието приемане зависи отпущането на втория транш, както и законопроектът за отбрана от домашното принуждение на Надежда Йорданова.

От основно значение е и политическата воля за тези промени -  от левицата са " срещу " измененията в Закона за домашното принуждение, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " неодобряваха измененията в закона за КПКОНПИ, а против механизма за следствие на основния прокурор гласоподаваха от Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ". На този етап консенсусни наподобяват единствено останалите законопроекти по ПВУ.

Дали ще има промени в позициите следва да забележим. Към момента едно е ясно - във вторник депутатите ще се съберат на изключително съвещание. В дневния ред обаче няма нито една основна промяна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР