Президентът Румен Радев ще проведе утре, 15 юли, консултациите с

...
Президентът Румен Радев ще проведе утре, 15 юли, консултациите с
Коментари Харесай

Радев ще проведе в петък консултации за третия мандат за кабинет

Президентът Румен Радев ще организира на следващия ден, 15 юли, консултациите с политическите сили, след които ще реши на кого да връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Радев персонално заяви за проектите си, откакто през днешния ден някогашните ръководещи от ГЕРБ-СДС отхвърлиха да одобряват втория мандат.

Оказа се, че президентството е почнало да разпраща предложения за консултациите още преди да е минала срещата на президента с ГЕРБ-СДС. Около половин час преди хората на Бойко Борисов да разгласят отхвърли си, от " Възраждане " оповестиха, че ще беседват с президента на идващия ден от 16.45 часа. Малко по-късно останалите политически сили също започнаха да споделят за своите срещи - " Продължаваме промяната " са от 9 часа сутринта, Българска социалистическа партия - от 13 часа.

ОТГОВОРНОСТ

Държавният глава беше задължен да даде мандата на втората по величина парламентарна мощ, откакто първата – „ Продължаваме промяната “ го върна, защото не откри задоволително политическа поддръжка. От ГЕРБ-СДС авансово бяха декларирали, че няма да показват претендент за министър председател на президента и ще върнат мандата незабавно. Така постъпи през днешния ден ръководителят на парламентарната им група Десислава Атанасова на срещата с Радев.

Държавният глава разяснява, че почита решението на ГЕРБ-СДС. Но сериозно добави: " Независимо дали са в ръководството или в опозицията, всички парламентарно показани партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на излаз от задълбочаващите се рецесии. " И тук заяви за идните съвещания, на които ще чака да получи отговори за опциите за ново болшинство в сегашния парламент, тъй че да реши на кого да връчи третия мандат. " Въпросът за властта, който в действителност е значим, не анулира отговорността пред жителите и страната, която носят всички политически сили ", означи още Радев.

Сега от президента зависи на кого да връчи идващия мандат – за трети и финален път преди да се стигне до разформироване на Народното събрание и предварителни избори. Най-вероятният избор на Радев ще бъде сред Българска социалистическа партия и Демократична България. И двете обединения изявиха предпочитание да положат всички вероятни старания да сформират държавно управление.

НАМЕРЕНИЯ

Беше ясно, че ГЕРБ-СДС са се ориентирали към подготовка за избори. След срещата с президента, Десислава Атанасова сподели пред медиите, че няма смяна в тази позиция на групировката. Тя беше безапелационна, че формула за ново болшинство няма да бъде открита, и от тук нататък работата на сегашния парламент ще бъде " ежедневна мъка ". Въпреки това, Атанасова уточни, че парламентарната й група е подготвена да спомага за приемането на законопроекти, които дават отговор на дневния ред на обществото. Но не  даде образци за такива.

Атанасова дефинира като рационално предлагането на Радев предварителните избори да се проведат при започване на октомври. По нейните сметки диалозите сред парламентарните групи за третия мандат би трябвало да приключат най-късно до началото на август.

По-рано сутринта депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков разгласи пред Нова ТВ, че политическата рецесия ще се позволи, когато хората на Бойко Борисов влязат в ръководството. Той отхвърли, че се заформя коалиция сред ГЕРБ-СДС и останалите опозиционни сили - Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". “Всяка от тези обединения не поддържа актуалното ръководството, само че по разнообразни аргументи. Не виждам опция да образуваме общо ръководство с тези партии. Подобна настройка не би решила и политическата рецесия, която е момента най-сериозния проблем ”, счита Биков.

КОЛЕКТИВЕН СПОРТ

" Такива неща като отговорност липсват в дейностите на ГЕРБ. Върнаха мандата несбъднат. Вкарват страната в една поредна политическа рецесия ", разяснява водачът на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров върнатия от някогашните ръководещи мандат за сформиране на държавно управление. Той съобщи, че това, което от " Промяната " биха подкрепили, се върти около програмата, която към този момент представиха пред всички народни представители и пред жителите. И повтори, че в случай че мандатът отиде при Има Такъв Народ, Политическа партия няма да беседва с тази групировка, " тъй като те са тези, които скапаха съществуващата коалиция ". Гюров акцентира, че с отхвърли да проведат разговори с партията на Слави Трифонов, не подсказват на президента на коя политическа групировка да даде мандата.

" Персонални решения на този стадий не са тематика диалог ", отговори Гюров на въпрос дали има опция Кирил Петков и Асен Василев да не влязат в идващ кабинет. 

Според Станислав Балабанов от ИТН  " партията, която тласне страната към изборите, би трябвало да понесе всичките последствия от това ". Ако третият мандат дойде ръцете на Има Такъв Народ, те ще подходят отговорно за сформиране на държавно управление, само че не считат за логично Кирил Петков или Асен Василев да бъдат на премиреския пост. Балабанов съобщи още, че в случай че не се стигне до консенсус, логиката е да се отиде на избори. А това е " най-последният вид. "  

Като " групов спорт " окачестви връчването на третия мандат съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Демократична България обявиха подготвеност да предложат формула за кабинет, в случай че въпреки всичко президентът реши да им даде третия мандат, тъй като кабинет би трябвало да има непременно, изрично съобщи Иванов.

Той изрази оптимизъм, че " с малко повече отговорност и отрезвяване, може да се реконструира досегашното болшинство, в случай че всички са си създали някакви заключения, и да се излъчи кабинет, който да не е толкоз политически, а може би с по-ограничен времеви обсег да преведе страната през зимата ".

Българска социалистическа партия също обявиха подготвеност да създадат всичко допустимо, с цел да сформират кабинет, само че без да беседват с Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане ", съобщи депутатът от левицата Борислав Гуцанов. Според него е невероятно опозицията да образува кабинет при възможен идващ кабинет, тъй като е в изолираност.

В коридорите на Народното събрание той съобщи, че съответни имена за поста на министър председател ще се разясняват, когато президентът Румен Радев реши на кого да даде третия мандат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР