Президентът Румен Радев разговаря на четири очи“ с председателя на

...
Президентът Румен Радев разговаря на четири очи“ с председателя на
Коментари Харесай

Радев и Шарл Мишел разговарят "на четири очи" в Словения

Президентът Румен Радев беседва на „ четири очи “ с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в границите на Бледския стратегически конгрес. Срещата в Словения е отдадена на разширението на Европейския съюз към Западните Балкани. Преди форума министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев сподели, че за Скопие е извънредно значимо у нас да се сформира постоянен кабинет. Тоня Димитрова с още информация.

В планинския курорт Блед в Словения Румен Радев беседва с Шал Мишел преди началото на полемиката на водачите за разширението на Европейския съюз и бъдещето на Западните Балкани. Словения ръководи Съвета на Европейския съюз, а пред октомври следва основната среща на върха за Западните Балкани, на която Европа чака Република Северна Македония и Албания да получат зелена светлина за начало на договаряния. Липсата на постоянен кабинет у нас, обаче, оставя на назад във времето връзките със Скопие. Преди диалозите министър председателят на Република Северна Македония, Зоран Заев, съобщи:

" Първо, е доста значимо България да сполучливо да образува държавно управление. Много бих желал още на следващия ден да решение, тъй като имаме доста да работим. След това следват 6 до 9 месеца скрининг ". 

14 министър председатели, трима президенти, с изключение на Шарл Мишел и ръководителят на Европарламента Давид Сасоли са в Блед. Там са и десетки бивщи министър председатели – всички те единомислещо поддържат началото на договаряния със Скопие и Тирана. Но с изключение на политическата рецесия у нас, вниманието им се чака да бъде ориентирано и към гласуваната от Народното събрание на Република Северна Македония декларация с червени линии, от които страната няма да отстъпи в договарянията – език и еднаквост.

Бледският стратегически конгрес идва след поредна ескалация на напрежението и серия от вандалски прояви против български знаци. През последните месеци три пъти български флагове бяха палени, опозорен беше паметника на починалите в Охридското езеро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР