Президентът Румен Радев поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж

...
Президентът Румен Радев поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж
Коментари Харесай

Президентът изпрати възторжено с трибагреника полярниците ни

Президентът Румен Радев поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж и отдаденост , и връчи националното знаме на ръководителя на 26-ата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев , като пожела то гордо да се вее над полярната ни станция.
 
Българските учени, подкрепени от страната, осъзнаха още преди десетилетия голямата значимост на този континент, уточни Радев в приветствието си към членовете на експедицията на обичайна гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Базата ни е учредена още през 1988 година, а от 1993 година имаме Български антарктически институт, напомни президентът.
 
 БГНЕС

" Правотата им се удостоверява с особена мощ през днешния ден, тъй като Антарктика е все по-важна за научни проучвания за откриване на тайните и на огромния капацитет на белия континент . Изследванията, които се вършат там, са сериозно значими през днешния ден. Тревожните промени в климата оказват въздействието си в този континент, само че това, което става там, се връща назад като опасност за цялата планета ", уточни президентът Радев.
 
Затова, по думите му, всички тези процеси би трябвало да се изследват деликатно, задълбочено и да се следят непрекъснато. " България дава своя принос в опазването на бъдещето на планета ", сподели Радев.
 
 БГНЕС

 БГНЕС

Той означи, че научната стратегия е богата и тази година, ще има значими проучвания за морското ниво, за замръзналата почва, геоложки, сеизмични проучвания. Държавният глава поздрави Българския антарктически институт в лицето на проф. Пимпирев за организацията и подготовката на тези проучвания и на експедициите, за поддръжката и обновяването въз основата.
 

Румен Радев поздрави полярниците ни за доста значимата, по думите му, сполучлива интернационална активност . Те работят все по-тясно и дейно с сътрудниците ни от други страни като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина. Там е бъдещето, никоя страна към този момент сама не може да провежда проучвания от подобен мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава , да се развива и да се интегрира в международните проучвания, уточни Радев.
 
 БГНЕС

Огромна чест е за нас да получим българския трибагреник от президента, съобщи в словото си проф. Христо Пимпирев , който напомни, че тази традиция датира още от 1993 година, от която българската база всяка година прави съществени научни проучвания , още от времето на първия демократично определен президент доктор Желю Желев.
 
 БГНЕС

Огромно обвързване е да работим като българи в тази дребна част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който пристигна, се усеща като в България, уточни Пимпирев. Ученият благодари на сътрудниците Испания, Бразилия, Аржентина, Португалия.

Проф. Пимпирев предложения президента Радев да посети българската база , тъй като от 12 години български президент или различен върховен общественик не е ходил там. Когато президентът ни връчи националния трибагреник, това е на кадем, експедициите приключват сполучливо, сподели още Пимпирев.
 
 БГНЕС

 

Пред публицисти той уточни, че експедицията тази година включва 23-ма българи, от които 9 логистици, тъй като научните проучвания би трябвало да бъдат подсигурени. Ще има и задгранични учени, тази година базата ни ще бъде " международен теоретичен център ", тъй като ще работим по интернационалните планове, свързани с проблем, който визира цялото човечество - световните климатични промени, сподели ученият.
 
 БГНЕС

По думите му Антарктида е лакмусът на климата на планетата. Сред непознатите учени са шестима португалци, полярниците ни оказват помощ и на двама турски учени, ще има монголски академик, испанци, както и академик от Англия. Полярниците са геоморфолози, глациолози, сеизмолози, геодезисти. В отговор на въпрос Пимпирев сподели, че възнамеряват посещаване на няколко президенти на българската база.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР