Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега

...
Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега
Коментари Харесай

Молдовският президент обеща на Румен Радев подкрепа за българите в Тараклийски район

Президентът Румен Радев получи безапелационното увещание от молдовския си сътрудник Игор Додон, че териториално-административната промяна, подхваната от Молдова, няма да засегне статута и целостта на популации с етнически българи регион на Тараклия. Темата за правата на българското малцинство в Молдова беше сложена от българския президент по време на срещата му с Игор Додон, която се състоя в Ню Йорк в границите на 74-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

По време на диалога бяха откроени околните другарски връзки и дейния политически разговор сред двете страни. Двамата президенти откроиха позитивния принос върху двустранното съдействие на огромната историческа българска диаспора в Молдова, която е изцяло интегрирана. По думите на президента Радев, запазването на сегашния статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за тях, за запазване на националната, културна и езиковата им еднаквост.

Радев получи и увещание, че молдовката страна ще направи всичко допустимо Тараклийският университет „ Григорий Цамблак “ да се трансформира във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев”. Преди плануваното за 2020 година посещаване на Румен Радев в Молдова наша делегация ще посети образователното заведение, с цел да бъдат конкретизирани детайлностите към трансфорамцията. Президентът Радев сложи тематиката и за възстановяване на изискванията за образование в Тараклийския университет, за разширение на специалностите и формите на образование.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР